De Twentse paardenmarkt was in september landelijk nieuws geworden nadat een dierenwelzijnclub aan de kaak had gesteld dat er een pony als prijs werd verloot. Kinderen die een rondje maakten op het dier, konden een pony winnen. Het is bij wet verboden om dieren te verloten als prijs in een loterij.

„De organisatoren van een evenement met dieren dienen op de hoogte te zijn van de regels rond de gezondheid en welzijn van die dieren. Dat geldt dus ook voor het verbod om dieren als prijs uit te loven naar aanleiding van een evenement”, aldus de minister. „Het dier is dus ‘meer’ dan een ding. Dat is de reden dat er nogal wat met dieren niet mag wat met ‘dingen’ wel mag.”

In Nederland worden nog zo'n honderd paardenmarkten gehouden volgens het ministerie. De dierenwelzijn vereniging House of Animals die de verboden loterij aankaartte pleitte voor een landelijk verbod. Zij noemen een paardenmarkt met dieren die urenlang op een drukke braderie staan ‘achterhaald vermaak’ dat zorgt voor veel stress bij de dieren.

bron: Tubbantia