In grote hopen lag er pikzwart zand schuin achter de stallen van Melanie's manege. Op dat stuk grond, dat nu haar eigendom is, was de opslag gevestigd van gerecyclede grond die werd gebruikt rondom de Koningin Maximabrug in Alphen aan den Rijn.

Pas vorig jaar, 7 jaar na de bouw, kwamen Melanie en haar vader Nico erachter dat het zwarte zand de bodem en het grondwater vervuilt. Het gaat om zogeheten thermisch gereinigde grond. In Alphen aan den Rijn blijken schadelijke stoffen in de bodem en het grondwater te sijpelen. Antimoon, seleen, fluoride, barium en benzeen zijn in te hoge gehalten aanwezig. Van die stoffen hebben Melanie en Nico nog geen weet als kort na de bouw van de brug, in 2016, twee paarden ziek worden nadat ze hebben gedronken uit een naastgelegen sloot.

Weides onbruikbaar en paarden vermoedelijk vergiftigd

De paardenwei blijkt intussen amper bruikbaar als wei. Er groeien plukjes gras en de ondergrond is steenhard. "We hebben geprobeerd met een frees de grond te bewerken", zegt Nico. "Maar er was geen doorkomen aan."

In 2020, jaren later, raakt de inlaat naar de sloot verstopt. Er wordt geen vers water uit de Rijn meer aangevoerd. Het valt samen met het plotselinge overlijden van twee andere paarden en een hond. "De paarden waren kerngezond", zegt Melanie. "Dat was voor ons een grote schok, het kwam uit het niets. Eén paard had nog net een wedstrijd gereden."

Lees het volledig relaas: klik hier

bron:Eenvandaag. Avrotros