De man kreeg in februari 2022 inspecteurs over de vloer. Die zagen een hond rondlopen met gezwellen en ontstekingen aan zijn neus en anus. De hond leed volgens een dierenarts zo erg, dat de viervoeter moest worden afgemaakt.
Daar bleef het niet bij, want in een hok op zijn terrein stond een paard met een ernstige oogontsteking en een ontsteking aan de voet. Het oog was niet meer te redden en moest worden geamputeerd. Verderop stond ook een pony in een hok, dat zwaar vervuild was. Het dier lag in zijn eigen uitwerpselen.

Man stond er alleen voor

Tijdens een tweede controle in april liep de pony in een weiland met zeven paarden. De pony liep toen kreupel omdat zijn hoeven te lang waren. De dieren waren bovendien moddervet. De man zei dat hij door bekenden was geadviseerd om bij te voeren met brokken, maar dat bleek achteraf helemaal niet nodig.
Getuigen die vaker bij de verdachte over de vloer kwamen, vertelden dat de eigenaar vroeger samen met zijn broers dieren verzorgde. Maar nu stond hij er alleen voor en was daartoe niet meer in staat. Een dierenarts was bovendien al een tijdlang niet meer bij het pand gesignaleerd, zeiden ze.

Ernstig ziek

Volgens de officier van justitie hebben de dieren een tragisch en stressvol leven moeten leiden. De eigenaar zag op zijn beurt niet in welke gevolgen zijn handelen had. Hij legde de schuld liever neer bij anderen, zei de aanklaagster. De zeventiger is in het verleden vaker op zijn vingers getikt voor dergelijk gedrag.
Een celstraf was volgens de officier van justitie op zijn plaats geweest, maar de zaak is verouderd en de man is inmiddels ernstig ziek. De verdachte kwam om die reden niet naar de rechtbank in Assen.
De rechter legde de man een volledig voorwaardelijke straf op. Die was gelijk aan de eis van justitie.