Er was geen grote opkomst in de rechtbank van Zutphen inzake het kort geding tegen het de KNHS. Advocate mr. Gina Zoer zet zich samen met een aantal leden in tegen de manier waarop de KNHS met haar leden om zou gaan. Zo haalde zij onder meer het punt aan dat de Nederlandse paardensporters geen andere keuze hebben binnen Nederland dan om lid te zijn van de KNHS.
Omdat de Ledenraadsvergadering bij het KNHS verschoven is naar 19 maart, werd het kort geding niet als spoedeisend gezien. Die vergadering zou in eerste instantie plaats gaan vinden op 8 februari. De rechter noemde het dan ook een kostbaar middel om een kort geding aan te spannen bij een conflict. De rechter kwalificeerde mr Zoer als een lastig KNHS-lid, wat echter niet verboden is bij de wet, maar hij gaf ook aan dat er van een sportbond niet verwacht kan worden dat deze op individuele leden reageert.
Toch toonde de rechter ook begrip voor het feit dat een aantal leden van het KNHS zich niet gehoord voelt. De rechter wilde dan ook onder meer weten wat de KNHS- bestuursleden Max Bentum, financieel directeur Theo van der Meulen en interim-directeur Theo Fledderus hier aan zullen gaan veranderen.
Max Bentum stelde dat de KNHS zich zeer bewust is van de noodzaak om transparanter te worden naar haar leden. Daarover zullen de partijen met elkaar aan tafel gaan. Daar zal ook de vraag worden gesteld of er überhaupt om een vonnis gevraagd wordt.
Bij Equnews waren we benieuwd of het gevoel van onbehagen zich beperkt tot het kleine clubje mensen rond Gina Zoer en of ruiters en betrokken personen eenzelfde gevoel hebben.
Jurre van Bommel – Springruiter:
“Naar mijn idee is de KNHS een organisatie die de belangen van al haar leden probeert te behartigen. Dit pakt in de praktijk soms anders uit, waardoor groepen ruiters het gevoel krijgen de dupe te worden. Nu lijkt het er namelijk op dat de KNHS een financieel probleem heeft, wat naar mijn idee komt omdat ze teveel disciplines moeten bedienen. Zo worden er in ieder groot bedrijf de begroting voor het komende jaar en de notulen gepubliceerd. Maar dit gebeurt niet bij de KNHS, waardoor het lijkt dat ze iets proberen te verbergen, terwijl dat waarschijnlijk helemaal niet het geval is.
Je ziet nu argwaan vanuit een lid met 1 startkaart tegen een lid met meerdere startkaarten of de professional. De één denkt te moeten betalen voor de ander. Wat echter vaak vergeten wordt is dat die ander (de ‘professional’) zich blauw betaalt aan afdrachten aan de KNHS voor bijvoorbeeld de buitenlandse wedstrijden en het merendeel heeft geen grote sponsors achter zich staan. Wanneer de KNHS openheid in cijfers geeft dan zou deze argwaan kunnen wegvallen.
De KNHS is een goede organisatie, maar naar mijn idee niet voor alle doelgroepen. Dit is organisatorisch gezien ook bijna niet mogelijk. De grootste doelgroep van de KNHS is de amateurgroep en deze wordt naar mijn idee dan ook prima vertegenwoordigd. Maar voor een professionele ruiter zijn de afdrachten van bijvoorbeeld het internationaal starten bijna niet te betalen. Intussen wordt er bij de KNHS een ontzettend mooi federatiecentrum gebouwd, maar waar dan weer nauwelijks sport beoefend wordt. Ook worden hier geen outdoor concoursen gehouden, terwijl dit terrein zich daar uitstekend voor zou lenen.
Zelf zie ik graag dat er een splitsing komt tussen de amateurs en de professionele ruiters. Niet alleen bij het lidmaatschap maar ook op de wedstrijden. Dus dat je wedstrijden krijgt voor de amateurs, maar ook aparte wedstrijden voor de professionals. Het is voor een amateur- ruiter niet leuk om in een startlijst van bijvoorbeeld 80 combinaties een goede rit te rijden, maar wel als 40ste te eindigen, omdat de professionals zich bovenaan de lijst bevinden. Andersom is het voor de professionals ook niet prettig om te rijden in een rubriek waar je als enige professionele ruiter aan de start komt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de 1m10 rubrieken die voor beide partijen verreden worden. Er zijn genoeg professionele ruiters die koste wat het kost deze 1m10 rubrieken proberen te winnen met de jonge paarden.
Zo’n systeem komt niet alleen de sport ten goede, maar uiteindelijk ook de handel in de sportpaarden. Deze wordt nu steeds kleiner.
Ik ben van mening dat de KNHS het prima doet voor bepaalde doelgroepen, maar ik vind het bijvoorbeeld absurd dat een sport als Horseball wordt gefinancieerd door de inkomsten die binnen komen door bijvoorbeeld de springruiters en dressuurruiters.
Om nog een voorbeeld te noemen, André van Duin zat in een uitzending waarin hij vertelde dat hij aanwezig was op Jumping Amsterdam. Hij liet echter weten eigenlijk geen idee te hebben wat hij precies bekeken had. Hier had voor de KNHS een hele mooie kans gelegen om daar iemand naast te zetten en uit te leggen wat de sport inhoud. Want zoals Andre van Duin onze sport ziet, zo zien heel veel mensen dat. De KNHS zou bijvoorbeeld met een mooie documentaire kunnen komen over trainingen, de sport, maar ook de personen achter de tribune. Hier ligt een moment om de kijker enthousiast te krijgen voor de paardensport en dat is naar mijn mening een taak van de federatie.
Afgelopen weekend stond er in De Peelbergen de Equestrian Plus Tour op het programma, een onderlinge wedstrijd. Dit is dan een wedstrijd die wordt georganiseerd buiten de KNHS om: je bent lid van een vereniging, zoals dat ook normaal in de Peelbergen of in Asten gebeurt en op steeds meer plaatsen. Deelnemers waren er erg over te spreken. Zo heb je geen KNHS- lidmaatschap nodig en ook geen startkaart. En de sport disciplineert zichzelf. Voor dit soort wedstrijden zou je natuurlijk naar België kunnen afrijden, maar ik vraag mij af waarom Nederland niet meer van dit soort wedstrijden heeft. Ik vind het heel jammer dat de KNHS daar niet in faciliteert.
Ik vind het vooral van belang dat de KNHS zich weer open gaat inzetten voor de toekomst, met oog voor de ontwikkelingen. Zoals hierboven omschreven maar bijvoorbeeld ook op het gebied van reglementering. In de 1m20 mag je in Nederland niet meer rijden met een ophaaltrens, maar start je in België, dan mag dat wel. Zo worden in 2021 bijvoorbeeld de springkappen verboden, waarom start het KNHS niet alvast met een verbod op deze kappen op de basis wedstrijden? Persoonlijk vind ik het belangrijker dat de KNHS zich met dat soort zaken gaat bezig houden. Dat is niet alleen voor de toekomst van de ruiters, maar ook voor onze jonge paarden van belang.
Je merkt dat er langzamerhand heel veel weerstand is gegroeid tegen de KNHS, wat natuurlijk niet bevorderlijk werkt. Ik denk dat de KNHS echt gebaat zou zijn bij een splitsing tussen haar professionele en amateur ruiters. Juist de amateur ruiters moeten een kans krijgen om zich te kunnen ontwikkelen in de sport, daar ligt naast de KNHS ook een rol weggelegd voor de professionele ruiters. Ook zouden de kleinere wedstrijden meer ruimte moeten krijgen om een mooie wedstrijd neer te kunnen zetten. Door de grote concoursen in het hele land krijgen die geen kans meer om zich te ontwikkelen. Hier zou de KNHS een grote steun in kunnen zijn om deze concoursen zich helpen te ontwikkelen.
Mijns inziens zou de KNHS er gebaat bij zijn om een interim-directeur aan te stellen die niet uit de paardenwereld komt, maar juist uit het zakenleven, iemand die de belangen van iedereen kan behartigen. Deze persoon kan dan samen met de mensen die wel uit de paardenwereld komen een fantastische organisatie opzetten.
Mr Gina Zoer – Hippisch advocate:
“Ik ben blij dat er nu steeds meer aandacht ontstaat voor het brede gevoel van onbehagen bij het functioneren van de KNHS. Mijn doel is dat het KNHS weer een bond wordt voor haar leden. Ik ben dan ook zeker niet bezig met het zwartmaken van de KNHS, dat is niet waar deze hele zaak over gaat. Het is in het belang van alle leden, maar ook van het de KNHS dat er verbetering komt, waardoor het ook weer aantrekkelijker wordt om lid te worden en te blijven van de KNHS. Ook de nieuwere leden zullen zich dan weer meer betrokken gaan voelen bij de organisatie. Voor ons gevoel mist er toch een stuk aan informatie. Dat geldt voor de beleving, de stemverdeling, maar ook bijvoorbeeld bij wat er nou eigenlijk gedaan moet worden als er iets mis is. Waar kun je je dan melden? Ook rond de ledenraadsvergadering ontstaan vraagtekens. Wat is er allemaal besproken, wat wordt het plan van aanpak?
Ik vind het heel jammer dat wij op korte termijn alles moesten voorbereiden en het KNHS niet via officiële kanalen heeft laten weten de ledenraadsvergadering van 8 februari nu verplaatst is naar 19 maart. Dat kwam voor ons onverwacht.
Toch ben ik wel tevreden over de uitkomst van de ontmoeting op de rechtbank. Het gaat ons om de belangen van de leden en daarin heeft het KNHS nu ook in diverse zaken toegezegd mee te zullen gaan werken. Zo zullen wij voor 19 maart met beide partijen om tafel gaan zitten en zullen wij onder meer de stemverdeling kritisch gaan bekijken”.
Ben jij ruiter en/of professioneel ruiter (springen, dressuur, eventing etc), of zit je misschien in het bestuur van een vereniging, of ben je op welke andere manier dan ook verbonden aan de KNHS en wil jij ook graag je mening delen? Wij zijn op zoek naar jullie reacties en meningen over de ervaringen met de KNHS.
Je kunt een reactie insturen naar ashley@equnews.org
Er was geen grote opkomst in de rechtbank van Zutphen inzake het kort geding tegen het de KNHS. Advocate mr. Gina Zoer zet zich samen met een aantal leden in tegen de manier waarop de KNHS met haar leden om zou gaan. Zo haalde zij onder meer het punt aan dat de Nederlandse paardensporters geen andere keuze hebben binnen Nederland dan om lid te zijn van de KNHS.
Omdat de Ledenraadsvergadering bij het KNHS verschoven is naar 19 maart, werd het kort geding niet als spoedeisend gezien. Die vergadering zou in eerste instantie plaats gaan vinden op 8 februari. De rechter noemde het dan ook een kostbaar middel om een kort geding aan te spannen bij een conflict. De rechter kwalificeerde mr Zoer als een lastig KNHS-lid, wat echter niet verboden is bij de wet, maar hij gaf ook aan dat er van een sportbond niet verwacht kan worden dat deze op individuele leden reageert.
Toch toonde de rechter ook begrip voor het feit dat een aantal leden van het KNHS zich niet gehoord voelt. De rechter wilde dan ook onder meer weten wat de KNHS- bestuursleden Max Bentum, financieel directeur Theo van der Meulen en interim-directeur Theo Fledderus hier aan zullen gaan veranderen.
Max Bentum stelde dat de KNHS zich zeer bewust is van de noodzaak om transparanter te worden naar haar leden. Daarover zullen de partijen met elkaar aan tafel gaan. Daar zal ook de vraag worden gesteld of er überhaupt om een vonnis gevraagd wordt.
Bij Equnews waren we benieuwd of het gevoel van onbehagen zich beperkt tot het kleine clubje mensen rond Gina Zoer en of ruiters en betrokken personen eenzelfde gevoel hebben.
Jurre van Bommel – Springruiter:
“Naar mijn idee is de KNHS een organisatie die de belangen van al haar leden probeert te behartigen. Dit pakt in de praktijk soms anders uit, waardoor groepen ruiters het gevoel krijgen de dupe te worden. Nu lijkt het er namelijk op dat de KNHS een financieel probleem heeft, wat naar mijn idee komt omdat ze teveel disciplines moeten bedienen. Zo worden er in ieder groot bedrijf de begroting voor het komende jaar en de notulen gepubliceerd. Maar dit gebeurt niet bij de KNHS, waardoor het lijkt dat ze iets proberen te verbergen, terwijl dat waarschijnlijk helemaal niet het geval is.
Je ziet nu argwaan vanuit een lid met 1 startkaart tegen een lid met meerdere startkaarten of de professional. De één denkt te moeten betalen voor de ander. Wat echter vaak vergeten wordt is dat die ander (de ‘professional’) zich blauw betaalt aan afdrachten aan de KNHS voor bijvoorbeeld de buitenlandse wedstrijden en het merendeel heeft geen grote sponsors achter zich staan. Wanneer de KNHS openheid in cijfers geeft dan zou deze argwaan kunnen wegvallen.
De KNHS is een goede organisatie, maar naar mijn idee niet voor alle doelgroepen. Dit is organisatorisch gezien ook bijna niet mogelijk. De grootste doelgroep van de KNHS is de amateurgroep en deze wordt naar mijn idee dan ook prima vertegenwoordigd. Maar voor een professionele ruiter zijn de afdrachten van bijvoorbeeld het internationaal starten bijna niet te betalen. Intussen wordt er bij de KNHS een ontzettend mooi federatiecentrum gebouwd, maar waar dan weer nauwelijks sport beoefend wordt. Ook worden hier geen outdoor concoursen gehouden, terwijl dit terrein zich daar uitstekend voor zou lenen.
Zelf zie ik graag dat er een splitsing komt tussen de amateurs en de professionele ruiters. Niet alleen bij het lidmaatschap maar ook op de wedstrijden. Dus dat je wedstrijden krijgt voor de amateurs, maar ook aparte wedstrijden voor de professionals. Het is voor een amateur- ruiter niet leuk om in een startlijst van bijvoorbeeld 80 combinaties een goede rit te rijden, maar wel als 40ste te eindigen, omdat de professionals zich bovenaan de lijst bevinden. Andersom is het voor de professionals ook niet prettig om te rijden in een rubriek waar je als enige professionele ruiter aan de start komt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de 1m10 rubrieken die voor beide partijen verreden worden. Er zijn genoeg professionele ruiters die koste wat het kost deze 1m10 rubrieken proberen te winnen met de jonge paarden.
Zo’n systeem komt niet alleen de sport ten goede, maar uiteindelijk ook de handel in de sportpaarden. Deze wordt nu steeds kleiner.
Ik ben van mening dat de KNHS het prima doet voor bepaalde doelgroepen, maar ik vind het bijvoorbeeld absurd dat een sport als Horseball wordt gefinancieerd door de inkomsten die binnen komen door bijvoorbeeld de springruiters en dressuurruiters.
Om nog een voorbeeld te noemen, André van Duin zat in een uitzending waarin hij vertelde dat hij aanwezig was op Jumping Amsterdam. Hij liet echter weten eigenlijk geen idee te hebben wat hij precies bekeken had. Hier had voor de KNHS een hele mooie kans gelegen om daar iemand naast te zetten en uit te leggen wat de sport inhoud. Want zoals Andre van Duin onze sport ziet, zo zien heel veel mensen dat. De KNHS zou bijvoorbeeld met een mooie documentaire kunnen komen over trainingen, de sport, maar ook de personen achter de tribune. Hier ligt een moment om de kijker enthousiast te krijgen voor de paardensport en dat is naar mijn mening een taak van de federatie.
Afgelopen weekend stond er in De Peelbergen de Equestrian Plus Tour op het programma, een onderlinge wedstrijd. Dit is dan een wedstrijd die wordt georganiseerd buiten de KNHS om: je bent lid van een vereniging, zoals dat ook normaal in de Peelbergen of in Asten gebeurt en op steeds meer plaatsen. Deelnemers waren er erg over te spreken. Zo heb je geen KNHS- lidmaatschap nodig en ook geen startkaart. En de sport disciplineert zichzelf. Voor dit soort wedstrijden zou je natuurlijk naar België kunnen afrijden, maar ik vraag mij af waarom Nederland niet meer van dit soort wedstrijden heeft. Ik vind het heel jammer dat de KNHS daar niet in faciliteert.
Ik vind het vooral van belang dat de KNHS zich weer open gaat inzetten voor de toekomst, met oog voor de ontwikkelingen. Zoals hierboven omschreven maar bijvoorbeeld ook op het gebied van reglementering. In de 1m20 mag je in Nederland niet meer rijden met een ophaaltrens, maar start je in België, dan mag dat wel. Zo worden in 2021 bijvoorbeeld de springkappen verboden, waarom start het KNHS niet alvast met een verbod op deze kappen op de basis wedstrijden? Persoonlijk vind ik het belangrijker dat de KNHS zich met dat soort zaken gaat bezig houden. Dat is niet alleen voor de toekomst van de ruiters, maar ook voor onze jonge paarden van belang.
Je merkt dat er langzamerhand heel veel weerstand is gegroeid tegen de KNHS, wat natuurlijk niet bevorderlijk werkt. Ik denk dat de KNHS echt gebaat zou zijn bij een splitsing tussen haar professionele en amateur ruiters. Juist de amateur ruiters moeten een kans krijgen om zich te kunnen ontwikkelen in de sport, daar ligt naast de KNHS ook een rol weggelegd voor de professionele ruiters. Ook zouden de kleinere wedstrijden meer ruimte moeten krijgen om een mooie wedstrijd neer te kunnen zetten. Door de grote concoursen in het hele land krijgen die geen kans meer om zich te ontwikkelen. Hier zou de KNHS een grote steun in kunnen zijn om deze concoursen zich helpen te ontwikkelen.
Mijns inziens zou de KNHS er gebaat bij zijn om een interim-directeur aan te stellen die niet uit de paardenwereld komt, maar juist uit het zakenleven, iemand die de belangen van iedereen kan behartigen. Deze persoon kan dan samen met de mensen die wel uit de paardenwereld komen een fantastische organisatie opzetten.
Mr Gina Zoer – Hippisch advocate:
“Ik ben blij dat er nu steeds meer aandacht ontstaat voor het brede gevoel van onbehagen bij het functioneren van de KNHS. Mijn doel is dat het KNHS weer een bond wordt voor haar leden. Ik ben dan ook zeker niet bezig met het zwartmaken van de KNHS, dat is niet waar deze hele zaak over gaat. Het is in het belang van alle leden, maar ook van het de KNHS dat er verbetering komt, waardoor het ook weer aantrekkelijker wordt om lid te worden en te blijven van de KNHS. Ook de nieuwere leden zullen zich dan weer meer betrokken gaan voelen bij de organisatie. Voor ons gevoel mist er toch een stuk aan informatie. Dat geldt voor de beleving, de stemverdeling, maar ook bijvoorbeeld bij wat er nou eigenlijk gedaan moet worden als er iets mis is. Waar kun je je dan melden? Ook rond de ledenraadsvergadering ontstaan vraagtekens. Wat is er allemaal besproken, wat wordt het plan van aanpak?
Ik vind het heel jammer dat wij op korte termijn alles moesten voorbereiden en het KNHS niet via officiële kanalen heeft laten weten de ledenraadsvergadering van 8 februari nu verplaatst is naar 19 maart. Dat kwam voor ons onverwacht.
Toch ben ik wel tevreden over de uitkomst van de ontmoeting op de rechtbank. Het gaat ons om de belangen van de leden en daarin heeft het KNHS nu ook in diverse zaken toegezegd mee te zullen gaan werken. Zo zullen wij voor 19 maart met beide partijen om tafel gaan zitten en zullen wij onder meer de stemverdeling kritisch gaan bekijken”.
Ben jij ruiter en/of professioneel ruiter (springen, dressuur, eventing etc), of zit je misschien in het bestuur van een vereniging, of ben je op welke andere manier dan ook verbonden aan de KNHS en wil jij ook graag je mening delen? Wij zijn op zoek naar jullie reacties en meningen over de ervaringen met de KNHS.
Je kunt een reactie insturen naar ashley@equnews.org