Lammert Haanstra staat gekend als dressuur- en meninstructeur. Voor het grotere publiek is hij vooral bekend als longeerspecialist

Nageeflijkheid en spiraalsgewijs openen en sluiten van de volte 

Een goede oefening om het vergroten van de balans van je paard te oefenen maar ook wanneer je moeilijkheden hebt om je paard goed aan te teugel te krijgen, is het spiraalsgewijs sluiten en openen van de volte. Als je paard niet aan de teugel wil heeft dat vaak te maken met niet goed ondertredende achterbenen. Door je paard op een grote volte te zetten en die spiraalsgewijs te sluiten, treedt het achterbeen van je paard automatisch meer naar onder. Bijkomend buigt hij ook nog eens beter in zijn lijf. 

Bij deze oefening is het van belang dat je erop let om heel bewust geleidelijk aan de volte te sluiten. Als je dit niet correct doet, verliest je paard zijn evenwicht en schuilt het gevaar dat hij over zijn schouder weg valt. 

Aanpak in de praktijk 

Het spiraalsgewijs sluiten van de volte start vanaf een grote volte (doorsnee 20 meter) die je zowel bij A,C als E-B kan rijden. Van hieruit sluit je geleidelijk aan de volte naar binnen tot je een volte bekomt van zo'n 12-15 meter. De hulpen hiervoor zijn dezelfde als die je altijd gebruikt op het rijden van een volte. Let erop dat je je paard correct door de wendingen rijdt met de correcte stelling en buiging. Als je dit niet doet schuilt het gevaar dat je paard op de schouder valt. Als deze oefening juist wordt uitgevoerd loopt je paard mooi in balans onder je.

Moest je toch merken dat je paard over zijn schouder valt of zijn balans verliest, rijdt je door en maak je een volte van dezelfde grootte, dus even niet verkleinen of vergroten totdat je voelt dat de juiste balans weer aanwezig is. 

Een goede houding 

Je houding speelt altijd een belangrijke rol in het paardrijden, welke discipline je ook beoefent. Let daarom dus ook bij deze oefening goed op je houding. Als je zelf niet goed op je paard zit, kan je van je paard ook niet verwachten dat hij zijn werk vlekkeloos uitvoert. Als je correct in het zadel zit kan je ook het beste voelen wat er onder je gebeurt. 

Bron: KNHS