UPDATE: Zelfstandigen die door de coronacrisis momenteel te weinig uren maken, houden recht op zelfstandigenaftrek. Het kabinet versoepelt het zogeheten urencriterium, zodat zzp’ers die noodgedwongen op hun handen zitten hun belastingvoordeel niet verliezen.

De Belastingdienst gaat er voor de maanden maart tot en met mei van uit dat zelfstandigen minimaal 24 uur per week werken, ook als dat feitelijk niet het geval is. De maatregel maakt deel uit van een aanvullend pakket waarmee staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën, D66) vooral zzp’ers en mkb-ondernemers te hulp schiet.

Zo krijgt deze groep ook tijdelijk de mogelijkheid om zichzelf op papier een lager loon uit te keren. Normaal gesproken worden mkb’ers geacht zichzelf een minimaal salaris geven, ook als zij even geen omzet hebben. Nu ze toestemming hebben van een lager loon uit te gaan, hoeven ze ook minder belasting af te dragen. Dit betekent een voordeel van 6200 euro voor een gemiddelde ondernemer. Naar verwachting zullen rond de 135.000 ondernemers hiervan gebruik maken.

Voor bedrijven verhoogt het kabinet bovendien eenmalig de vrije ruimte in de werkkostenregeling, van 1,7 naar 3 procent. Dit is het deel van de totale loonsom binnen een bedrijf (met een maximum van 400.000 euro) dat belastingvrij aan het personeel uitgekeerd mag worden. ,,

Directeuren-grootaandeelhouders krijgen daarnaast langer de tijd om schulden die ze bij hun eigen onderneming hebben lopen af te lossen. De aangescherpte wetgeving die al door de Kamer was aangenomen gaat een jaar later, in 2023, in. Tenslotte komt Vijlbrief mensen met een hypotheek tegemoet die een betaalpauze voor rente en aflossing met de bank willen afspreken. Indien zij aflossingsplichtig zijn dienen zij normaal gesproken uiterlijk volgend jaar de betaalachterstand in te hebben gelopen. Vijlbrief past de regels nu zo aan dat de achterstand over de resterende looptijd van de hypotheek mag worden uitgesmeerd.

Bron: Tubantia.nl

Zo worden zelfstandigen die minder werken door de crisis niet gekort op hun fiscale voordelen. Om aanspraak te maken op sommige voordelen met zzp'ers een bepaald aantal uren werken in een jaar. Wanneer dat dit jaar niet lukt door de crisis, worden ze niet benadeeld. 

Verder moeten grootaandeelhouders in bedrijven minder loonbelastingen betalen en krijgen ondernemingen de mogelijkheid om verliezen van dit jaar makkelijker te verrekenen met winsten uit eerdere jaren. 


bron: nu.nl