Jeroen Dubbeldam koestert de gouden momenten met Zenith op het EK en WK en de individueel zevende plaats op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het was een pijnlijk moment dat hij zijn olympische avontuur op weg naar goud niet kon afmaken door een tijdsoverschrijding van 0,2 seconde, maar de tranen die vloeiden kwamen voort uit de wetenschap dat de laatste wedstrijd samen gereden was.

Lobby’en bij vermogende ondernemers die al eerder paarden voor een college-ruiter kochten, wil hij niet. “Staat er iemand uit zichzelf op, dan zou dat fantastisch zijn. De initiatieven moeten van de mensen zelf uit komen. Als ik er achteraan moet, leg ik mezelf erg veel druk op wat betreft verwachtingspatroon. Ik wil er niet voor op de knieën. Als je iemand moet overhalen, dan begin je al niet goed.”

Dat Zenith SFN verkocht zou worden na de Olympische Spelen, wist Jeroen Dubbeldam al lange tijd. Echter de manier waarop steekt. “Een online veiling is wel transparent, maar het voelt niet goed. Dit is een speciaal geval, een paard dat je normaal gesproken zo ook goed kunt vermarkten. Dan kunnen de mensen hem ook nog uitproberen en weet je of het gaat klikken. Nu totaal niet. Uitproberen voorafgaande aan de veiling kan niet en niemand weet van te voren waar Zenith naar toe gaat. Dit voelt verkeerd, als een executieveiling.”

Carusso in vorm Eén ding is zeker: Dubbeldam weet dat hij weer een nieuw toppaard moet creëren als Zenith definitief vertrekt. Er zijn wel eens gedachten geweest om de topsport los te laten, maar komt hij van terug. “Met Carusso in vorm zoals de laatste tijd en een paar leuke jonge paarden houd ik het hopelijk nog een paar jaar vol. Ik ben nog lang niet klaar met de topsport!

Op CSI Salland is Jeroen er zonder twijfel bij. “Ik heb een groep jonge paarden van zeven- en acht jaar die ik meeneem naar Mariënheem. Ze zullen allemaal een klasse omhoog gaan. Een evenement als CSI Salland is ontzettend belangrijk voor ons, ruiters. Het is een concours waar alles begint, waar nieuwe combinaties ontstaan en gemaakt worden. Als deze concoursen wegvallen, valt de basis weg en dan gaat het niveau topsport omlaag.

Lees het volledige verhaal hier.