Als twintigjarige trad Jan in dienst bij de Dienst Landbouw Voorlichting (DLV), waar hij in verschillende functies actief was. Zo was hij in het begin van zijn carrière betrokken bij ruilverkavelingen en landinrichtingen. Later werd hij specialist in de Varkenshouderij. In 1979 zette het Ministerie van Landbouw een nieuwe dienst op, speciaal gericht op de sector Paardenhouderij en Jan werd het gezicht van deze dienst in Noord Nederland. Later zou hij Overijssel en de Flevopolder erbij krijgen.

Zodra er maar weer even de gelegenheid voor was, zette Jan samen met zijn schoonvader en zwager een bescheiden paardenfokkerij op. Bewust werden merries uit goede stammen gebruikt, onder meer uit de bekende Carla-stam en de Portella-stam. In 1995 kochten Jan en zijn echtgenote Janny een boerderijtje met een paar hectare weiland in de buurtschap Alting bij Beilen. Waarna de paarden aan huis kwamen te staan.

Jan Busscher wilde altijd een paard te fokken waaraan de ruiter plezier beleefde. Voorbeelden daar van zijn onder andere Brammert B (Tygo x Furore), die internationaal sprong op 1.60m. Of Dominicus B (Vaillant x Kenwood), een goed presterend 1.50m-paard. De in de Lichte Tour-stargerechtigde Marcos B (Amethist x Woldstreek) en Silvanus B (Kennedy x Woldstreek). Cinderella B (Vaillant x Kenwood) is een elite en prestatiemerrie. Veel fokproducten van Jan Busscher zijn over de wereld verspreid zijn geraakt.




Bron: KWPN