De lente laat al even van zich merken, meteen ook de tijd dat de weides opnieuw mooi groen gaan kleuren. Een luxe maar ook gevaar voor het paard, want hoefbevangenheid ligt gauw op de loer. Momenteel zijn er koude nachten en zonnige dagen. Op deze dagen is de kans op hoefbevangenheid aanzienlijk groter. De grote boosdoener voor deze kwaal is 'fructaan'. Dit is een suiker dat bij overmatige inname hoefbevangenheid kan veroorzaken. Fructaan komt voor in grasplanten. De hoeveelheid is echter niet constant. De hoeveelheid fructaan in gras wisselt met het weer. Hieronder leggen we uit wanneer voorzichtigheid geboden is. De grasplant maakt fructaan onder invloed van zonlicht en gebruikt deze stof bij zijn groei. Als er een tekort is aan water of als de temperatuur te laag is kan het fructaan niet worden verwerkt en hoopt het op in de plant. En dan moet je opletten!! Zodra de temperatuur oploopt en of wanneer er weer water beschikbaar is kan de plant weer gaan groeien en wordt het opgeslagen fructaan weer verbruikt. Redenen waarom de plant niet kan groeien en het fructaangehalte dus oploopt:

  • Te lage temperatuur  Bij een lage temperatuur kan gras niet groeien. Is er veel zonlicht aanwezig dan maakt de grasplant wel fructaan slaat dat op tot de temperatuur hoog genoeg is.
  • Te weinig water  Als er weinig water is om te groeien terwijl er wel veel zonlicht is, dan maakt de grasplant wel fructaan en slaat dat op. Zodra het gaat regenen wordt het fructaan alsnog gebruikt voor een razendsnelle groeispurt.
  • Te weinig voedingsstoffen  Ook als de grasplant niet goed kan groeien omdat er te weinig voedingsstoffen in de bodem zitten blijft het fructaan in de plant zitten. In de praktijk betekent dit dat onbemest gras voor paarden gevaarlijker is dan bemest gras!

Wat gebeurt er in het voorjaar

Met name in het voorjaar kan het zijn dat er wel voldoende water en voedingsstoffen in de bodem zitten en dat de zon schijnt, maar dat de temperatuur nog erg laag is. Door de lage temperatuur kan het gras niet groeien dus wordt het zonlicht gebruikt om de voedingsstoffen om te zetten in fructaan. Bij koud weer met zon kan het gehalte snel oplopen, en in de middag als de temperatuur oploopt kan het net zo snel weer dalen. Samengevat Als de temperatuur rond of onder het vriespunt is (geweest) blijft het risico het hele etmaal hoog. Bij warm zonnig weer kan je je viervoeter het best laten grazen 's nachts en 's ochtends. Indien het warm is, maar bewolkt, dan verschuif je de graastijd het best naar 's middags en 's avonds. Let wel op volgende zaken; Het is gevaarlijk te grazen in de namiddag of vroege avond op een zonnige dag. Zorg ook dat het gras genoeg water en voedstoffen heeft. Tot slot, besef dat kort gras gevaarlijker is als lang gras. Een afgemaaide of afgegraasde weide vormt dus een groter risico! Bron: Pavo - bewerkt door equnews