Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse miljardair dochter, Jennifer Gates haar Europese stal heeft gevonden in België.  Volgens een recente studie van EWaltop, een vereniging van Waalse bedrijven in de paardensector, is de paardenbusiness in België goed voor 3,3 miljard euro omzet - waarvan 2,5 miljard euro in Vlaanderen - en biedt hij werk aan zowat 30.000 mensen. Alles wat met springpaarden te maken heeft vertegenwoordigt daar een flinke brok van. En de sector groeit stevig.

De in ons land gefokte en opgeleide springpaarden behoren tot de wereldtop en zijn een sterk exportproduct. Een op de vier springpaarden die  mee kampten in de finale van de Olympische Spelen in Rio kwam uit een Belgische stal. Hoeveel kost een springpaard? ‘Tussen de 2.000 en 10 miljoen euro’, antwoordde Conter in een interview met De Tijd. Kan zo’n investering worden terugverdiend? ‘Jawel, via het prijzengeld dat het paard kan winnen en het aanbieden van het paard voor fokprogramma’s,' ging de handelaar verder. De zakelijk belangen die in de jumpingwereld spelen, zijn groot en worden almaar belangrijker. Soms botsen ze met de sportieve aspecten en veroorzaken ze spanningen tussen de spilfiguren in de sector. Een sport voor de rich and famous
Tops (56), die in 1992 in Barcelona als springruiter olympisch goud behaalde, heeft zich ontpopt tot een dynamische paardenondernemer. Hij is een grote aandeelhouder van de Antwerpse vermogensbeheerder Merit Capital, die een sterke band heeft met de paardenwereld in ons land. Sinds 2008 organiseert Tops de Global Champions Tour, een regelmatigheidscriterium voor springruiters, gespreid over 15 tornooien. Vergelijk het met de Super Prestige in het veldrijden. In 2015 vatte hij het idee op daar een teamcompetitie aan te koppelen, de Global Champions League, geïnspireerd op de formule 1 in de autosport. Mét de steun van zijn Amerikaanse zakenpartner Frank McCourt - die vorig jaar eigenaar werd van de Franse voetbalclub Olympique Marseille - en Qatarese financiers.
Zijn formule? Tops organiseert de 15 tornooien op prestigieuze plekken als Mexico City, Miami, Sjanghai, Cannes, Rome en Doha. Hij heeft een voor de jumpingsport hoge prijzenpot van in totaal 10,5 miljoen euro, een tv-contract met Eurosport, trekt grote sponsors aan en vraagt van de teams 2 miljoen euro voor deelname aan zijn circuit. ‘Wat Bernie Ecclestone is voor de F1, is Tops voor de jumpingsport’, klinkt het.
Er is veel interesse van kapitaalkrachtige partijen voor de sport. Tops wil die geldbron aanboren. In de teams van de Global Champions League zitten behalve echte topruiters ook ruiters uit gefortuneerde families die dure paarden kunnen kopen, maar niet meteen tot de wereldtop behoren. Ze betalen voor een plaats in de teams of zetten zelf een team op om te kunnen aantreden in toptornooien.
In de teams van de Global Champions League vind je ruiters als Jessica Springsteen (nr. 55 van de wereld, dochter van de Amerikaanse rockartiest Bruce Springsteen), Georgina Bloomberg (nr. 135, dochter van de Amerikaanse mediamagnaat en voormalig New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg), Athina Onassis (nr. 379, kleindochter en enige erfgename van de Griekse reder Aristoteles Onassis), Jennifer Gates (nr. 488, dochter van Microsoftmedeoprichter Bill Gates) en Marta Ortega Pérez (dochter van de Spaanse textielmagnaat Amancio Ortega).
Wie de financiers van de teams in het circuit van Tops zijn, is onduidelijk. Gates zou achter het team Paris Panthers zitten, waarin zijn dochter Jennifer springt, en Amancio Ortega (stichter Zara) achter Madrid in Motion, waarin zijn dochter Marta meedoet. ‘Tops maakt van de jumping een sport voor the rich and famous’, zeggen critici. Ook Ludo Philippaerts geeft toe dat de paardensport duurder is geworden: ‘Je moet in een team geraken. Tops houdt meer plaatsen vrij voor gefortuneerde amateurs. Er zijn er wel bij die al een aardig niveau hebben, omdat ze goede paarden kunnen kopen. Het is dubbel. Geldschieters komen met een eigen team om hun zonen of dochters te laten deelnemen, ook al zijn die geen topatleten. Maar ze steken wel geld in de jumpingsport. En wij hebben die mensen ook nodig: ze kopen onze paarden.’