Een zongebruind gezicht, bruine armen en spierwitte benen. Je pikt de ruiters en amazones er zo uit op het strand. Goed smeren dus want die witte benen verbranden snel. Hoe zit dat eigenlijk bij paarden, kunnen die ook verbranden?

Net als mensen kunnen paarden ook verbranden in de zon. Paarden met een roze huid of dun behaarde witte aftekeningen zijn er gevoeliger voor. Zonnebrand komt met name op de neus en de benen voor en is vervelend en pijnlijk. Als een paard bijvoorbeeld op zijn neus verbrand merk je dat pas een paar dagen later als er korsten op komen.

Insmeren? Je kunt je paard insmeren met zonnebrandcrème, er bestaat zonnebrandcrème voor paarden maar je kunt ook zonnebrandcrème voor mensen gebruiken. Gebruik wel waterproof crème anders is het er zo af. Om zonnebrand te voorkomen kun je een vliegenmasker met een neusflap gebruiken. Als je paard erg verbrand en er bijvoorbeeld blaren zijn ontstaan, is het verstandiger hem uit de volle zon te houden totdat de huid genezen is. Let op fototoxiciteit Wist je dat je paard ook een aandoening die op zonnebrand lijkt (fototoxiciteit) kan oplopen door het eten van giftige planten? Die planten kunnen direct toxisch zijn of leiden tot een verminderde leverfunctie, een ernstige aandoening waarbij vroegtijdig inroepen van diergeneeskundige hulp van belang is. Kijk hier voor nog meer tips.