Helgstrand Dressage distantieert zich van de methodes van TV2

Hoe zou jij het vinden om gefilmd te worden met een verborgen camera - en vervolgens op de nationale televisie te worden vertoond? Dit is precies waar de medewerkers van Helgstrand Dressage aan blootgesteld worden door TV2. 

"Het is ongelooflijk beledigend en zeer verontrustend dat onze medewerkers en ik onze privacy hebben geschonden met als enige doel het maken van een spannende documentaire," zegt Andreas Helgstrand. De beelden werden gemaakt voor het TV2-programma Operation X.

Achter de rug om

"Iedereen die betrokken is bij het berijden van paarden weet dat paarden groot en sterk zijn en vaak hulpen nodig hebben. Wij gebruiken ze ook op onze manege. We hadden dit graag aan TV2 willen laten zien. Maar niemand van hun redactie heeft contact met ons opgenomen in de hoop een dialoog en begrip te creëren. Geen telefoontje, geen e-mail. Waarom heeft TV2 niet gebeld en gevraagd of ze onze methodes mochten komen filmen? Waarom heeft TV2 ons volledig overgeslagen terwijl het hele programma blijkbaar over Helgstrand Dressage zou gaan? Helgstrand Dressage heeft altijd een transparante en open dialoog gewild met zowel de pers als de rest van de maatschappij. Daarom vind ik het heel vervelend dat TV2 precies het tegenovergestelde heeft gedaan. Ik ben het daar absoluut niet mee eens," zegt Andreas Helgstrand. 

De onwetendheid knaagt bij Helgstrand, wat ze uiten in een brief gericht aan TV2, als antwoord op hun uitnodiging voor een interview. Die brief maakten ze openbaar.

De brief van Helgstrand Dressage gericht aan het team van TV2:

Hallo Morten en Ketil,

Bedankt voor jullie telefoontje op 15 december. 

Het was ongemakkelijk dat jullie het telefoongesprek opnamen en me dat pas vertelden toen ik jullie vroeg of jullie dit gesprek hadden opgenomen.

Op dezelfde manier is het op het randje van ongemakkelijk wanneer u zegt en schrijft dat TV2 een persoon in dienst heeft genomen als paardenverzorger door ons, die in werkelijkheid een agent was met een verborgen camera en met de opdracht om iets te vinden om kritiek op te leveren en dit op video op te nemen.

Het is onaangenaam omdat het hetzelfde voelt alsof er een inbreker in je huis is geweest en in je kamers en kasten heeft zitten rommelen. 

Ondanks onze openheid en toegankelijkheid is Helgstrand Dressage een privébedrijf en dus een privéruimte. 

Noch ik, noch onze medewerkers hoeven in een dagelijks leven te leven waarin het risico om in de gaten gehouden en gefilmd te worden door nationale media een inherent onderdeel is van onze werkdag.

Dit is zeer beledigend en kan niet legaal zijn.

Als u door de voordeur was binnengekomen, was u hier in huis welkom geweest en had u net als iedereen een dialoog kunnen voeren.

Zonder mij van tevoren het materiaal te laten zien dat u schrijft en waaruit u een aantal anonieme deskundigen fragmenten hebt laten zien, vraagt u mij nu om een gesprek met als doel mij het materiaal te laten zien voor het oog van draaiende camera's.

Voordat ik een interview overweeg, vraag ik TV2 om mij vooraf de volledige ruwe banden van de verborgen opnames toe te sturen en wanneer ik de gelegenheid heb gehad om het materiaal te bekijken, kunnen we een datum afspreken voor een interview.

Met vriendelijke groet

Andreas Helgstrand


Bron: Helgstrand Dressage