Een jaar geleden bracht Annemieke Vincourt zes hengstveulens naar het opfokbedrijf van Bouwer. In december van dat jaar bleek een paard van een kennis er overleden aan een zware wormbesmetting, waarop Vincourt besloot om poolshoogte te nemen. Ze kwam er zo achter dat ook één van haar paarden ziek was, en er zelfs eentje al zou zijn overleden. Dit allemaal zonder dat de staleigenaar ook maar iemand hiervan op de hoogte had gebracht.

Na deze verontrustende ontdekkingen raakte Vincourt in contact met nog andere eigenaren die hun paarden hier hadden ondergebracht en ook zij hadden gelijkaardige verhalen over de stal. Jan Bouwer informeerde niemand, er waren verschillende paarden ziek, en zelfs enkelen verdwenen, volgens zijn zeggen dood (zonder bewijs).

Hierop werd besloten om de andere paarden meteen uit deze stal op te halen, maar Bouwer weigerde elke medewerking. Uiteindelijk moest de politie worden ingeschakeld, waarna alle dieren in veiligheid konden worden gebracht. In totaal gaat het om 7-8 eigenaren en tientallen paarden die allen in erbarmelijke staat verkeren. Een nalatige ontworming zorgde voor aantasting van rode bloedwormen, waardoor de meeste paarden ernstig ziek zijn en zwaar zijn vermagerd. 

"Het gaat hier niet om een incident, maar een structurele verwaarlozing van jonge paarden en elk gebrek aan communicatie. De eigenaren zijn woedend en hebben via Paardenadvocaat Stephan Wensing hun claims al bij het opfokbedrijf neergelegd. De pijn is niet alleen financieel. Wat deze dieren is aangedaan is hartverscheurend."

Het blijkt hieruit nog maar eens hoe belangrijk een goed ontwormbeleid is bij (jonge) paarden.

Vanavond is een rapportage hiervan te zien in Hart van Nederland, waar ook Annemieke aan het woord komt. De late uitzending is om 22.30 uur.

Bron: De Hoefslag