De heg die de ooit zo fraaie stulp aan het zicht onttrok voor passanten is rigoureus gekortwiekt, blijkt als RTV Oost poolshoogte neemt in het lommerrijke Gorssel. In dat dorp is het huis gelegen aan een zandpad, dicht bij de bossen. Het zicht dat is ontstaan op de tuin rondom het huis is allerminst florissant te noemen. Het gras staat zo'n veertig centimeter hoog, buxusbollen zijn gortdroog en het houtwerk op een waterpartij ligt er schots en scheef bij. Een vuilniscontainer puilt uit, alsof alle restanten huisvuil er kort voor vertrek nog gauw zijn ingeduwd.

Bewakingscamera's

Het leegstaande pand oogt troosteloos en de torenhoge bewakingscamera's die zijn geplaatst doen aan dat beeld weinig af. 'Dit terrein wordt bewaakt door een camera observatie systeem' is te lezen op meerdere waarschuwingsborden die aan het hekwerk rondom de kavel hangen. Op het erf zijn twee pilaren neergezet, voorzien van een soort camera's die je ook vaak op bouwterreinen ziet tegen diefstal.

Het lijdt geen twijfel: Ger Visser en zijn ernstig zieke vrouw hebben de boerderijvilla verlaten. Waar het echtpaar nu verblijft, is onbekend. Aan de 'verhuizing' gaat een lange geschiedenis vooraf.

Val van Visser

Vissers bedrijf Eurocommerce uit Deventer was jarenlang de grootste kantorenbouwer van Nederland. De zaken gingen crescendo. Visser prijkte op de lijst van 500 meest vermogende mensen in ons land. Tot de economische crisis van pak 'm beet vijftien jaar geleden. De resultaten kelderden en de zaak ging ruim tien jaar geleden op de fles. Geldschieters hadden nog vele honderden miljoenen euro's Visser tegoed.

Olympisch paard

Na het faillissement ging veel van zijn voormalig bezit onder de veilinghamer. Een collectie Ferrari's werd geveild, evenals een superjacht aan de Côte d'Azur. De ranch die bestierd werd door Vissers zoon veranderde van eigenaar, net als de toppaarden die er waren grootgebracht. Olympisch springpaard London werd gekocht door een wapenhandelaar. Ook hotel-restaurant De Roskam in zijn thuisdorp Gorssel veranderde van eigenaar.
Die laatste objecten, de ranch en het hotel-restaurant had hij kort voor het faillissement voor 1 euro verkocht aan zijn zoon en dochter. Een 'cadeau' dat Visser later duur kwam te staan. Zo werd hij veroordeeld voor faillissementsfraude. Ook heeft hij jaren cel gekregen voor valsheid in geschrifte. De celstraffen heeft hij nog niet uitgezeten, omdat hij telkens een hogere rechter opzoekt.
Het laatste dat Visser nog deed herinneren aan zijn glorietijd, was het Gelderse huis waar hij tot voor kort in woonde. Maar ook die plek werd inzet van rechtszaken.

Huis inzet rechtszaken

Na het faillissement in 2012 was het aan de curator om nog geld te halen uit de bezittingen van Visser, om schuldeisers tegemoet te komen. De gevallen topman streed echter tot de laatste mogelijkheden om de verkoop van zijn woning te voorkomen. Het ging de laatste jaren van verplicht het huis verlaten naar een streep door het verkoopcontract, van de ene rechter naar de andere. Van zijn dochter die het kocht en toen weer niet, naar bezichtigingen waarbij - volgens de curator - de politie en een slotenmaker nodig waren om binnen te komen.

Soap nog niet voorbij


Nu hebben Visser en zijn vrouw het huis verlaten waar ze de afgelopen 37 jaar woonden, dat bevestigt ook de curator. Alleen: de verkoopprocedure is nog niet volledig afgerond. En op de achtergrond loopt nog een hoger beroep over de verkoopprocedure.
Bij de villa is het nu dus rustig, maar op de achtergrond rommelt het nog steeds.




Bron: RTV Oost