Indoor Brabant, één van de meest toonaangevende hippische evenementen in de wereld, staat weer op punt van beginnen. Van donderdag 20 tot en met zondag 23 maart staan de Brabanthallen in Den Bosch in het teken van paardensport op het allerhoogste niveau. Zowel in de dressuur als in het springen is sprake van  een absolute topbezetting. Voor de dressuurruiters is de Reem Acra FEI wereldbekerwedstrijd de laatste kwalificatiewedstrijd voor de finale, die eind volgende maand in Lyon wordt verreden. Voor Nederland komen onder andere Daniëlle Heijkoop, Edward Gal, Hans Peter Minderhoud en Patrick van der Meer in de baan. Ook bij de springruiters verschijnt de wereldtop - 14 van de beste 20 van de FEI Ranking - in de ring. Uiteraard staat er in en om de piste nog veel meer fraais op het programma, zo wordt zaterdagmiddag het Rabo Talententeam 2014 bekend gemaakt.

Springen

Vier dagen kan men genieten van hippische topsport van het hoogste niveau tijdens de 47ste editie van Indoor Brabant. Voor de springruiters is zondagmiddag het absolute hoogtepunt, wanneer zij de strijd aanbinden in de Rolex Grand Prix, die met maar liefst 350.000 euro is gedoteerd. Gerrit-Jan Swinkels, voorzitter van Indoor Brabant: "Wij willen tot de top drie van de wereld behoren als het om de internationale hippische indoor evenementen gaat. Om dat te bereiken moeten we onderscheidend zijn. Dat bereiken we onder andere door het prijzengeld significant te verhogen, waardoor we ons verzekeren van een top deelnemersveld."

Op vrijdagavond staan de eerste internationale rubrieken voor de springruiters op het programma. Op zaterdag zal springruiter Gerco Schröder (Tubbergen) gehuldigd worden als Ruiter van het Jaar 2013 en zal bekend worden gemaakt wie tot Paardensportman van het Jaar 2013 is verkozen.  

Dressuur

Voor de dressuurruiters is zaterdagmiddag cruciaal, met de Reem Acra FEI wereldbekerwedstrijd voor dressuurruiters. Op dit moment staat Hans Peter Minderhoud (Harskamp) vijfde in de stand en Edward Gal (Harskamp) zevende. Zij moeten in staat worden geacht zich in deze wedstrijd te plaatsten voor de finale in Lyon. Patrick van der Meer (Naaldwijk) staat nu elfde en Daniëlle Heijkoop (Rotterdam) is te vinden op een 13de plaats. Mogelijk kan één van beiden zich middels een topprestatie nog plaatsen voor de finale. In de finale mag de winnaar van vorig jaar, de Duitse Helen Langehanenberg, in ieder geval van start. Daarnaast mogen de beste negen ruiters uit de West-Europese League naar de finale (met een maximum van drie combinaties per land). De liefhebbers van de dressuur komen op donderdag aan hun trekken. De aftrap van deze editie van Indoor Brabant wordt gegeven met een dressuurwedstrijd voor ruiters in de klassen Z en ZZ, gevolgd door een Rabo U 25 wedstrijd. Op vrijdagochtend staat er een wedstrijd op CDI4* niveau op het programma, gevolgd door de Grand Prix in het kader van de Reem Acra FEI wereldbeker. Op zaterdagochtend komen de dressuurruiters eerst in actie in de CDI4*, gevolgd door de wereldbeker Kür.

Rabo Talentenplan

Op zaterdagmiddag zal het Rabo Talententeam 2014 bekend worden gemaakt. Ieder jaar kiezen de Nederlandse bondscoaches van de Olympische disciplines de grootste talenten uit hun discipline. Vanuit het Rabo Talentenplan worden deze ruiters ondersteund op hun weg naar de top. In januari was het Frank Schuttert (Ommen) die werd uitgeroepen tot Rabo Talent van 2013, deze springruiter heeft zijn talent en uitverkiezing in het team inmiddels meer dan waargemaakt en is op zijn jonge leeftijd al opgenomen in het Olympisch kader. Zaterdag weten we uit welke groep ruiters het Rabo Talent van 2014 zal komen. Springruiter Sjaak Sleiderink (Denekamp) heeft bij deze editie van Indoor Brabant de Rabo startplaats gekregen van bondscoach Ehrens. Door de ondersteuning van de Rabobank krijgt deze jonge ruiter de kans om tijdens Indoor Brabant, op dit absolute wereldpodium, zijn kunnen te tonen en onmisbare ervaring op dit niveau op te doen.

Omlijsting

Naast topsport biedt Indoor Brabant ook educatie en vermaak. Zo zal in de paddock van het strodorp veel te beleven zijn. Tristan Tucker vertelt over de mentale training van het paard. Anky van Grunsven, sinds een jaar bestuurslid van Indoor Brabant, geeft een demonstratie en uitleg over het rijden van een Kür op muziek. War Horse, het internationale theaterfenomeen dat vanaf juni in de Nederlandse theaters te zien is, laat de 'levensechte paarden' voor aanvang van de huldiging van de wereldbeker winnaar op zaterdag in de piste opdraven. Para dressuuramazone Sanne Voets zal op zaterdag in de Paddock vertellen hoe zij zich terugknokte en zij zal ook een demonstratie verzorgen met haar paard Vedet PB NOP. Daarnaast zal ook de succesvolle voltigevereniging De Wittegheit een demonstratie verzorgen. Voor meer informatie zie: www.indoorbrabant.com Op bovenstaande foto is het Rabo talententeam van 2013 te zien tijdens een huldiging op Jumping Amsterdam. Bron: Persbericht KNHS