Vuurwerk afsteken mag volgens een besluit van de rijksoverheid dit jaar alleen van 31 december om 18.00 uur tot 1 januari om 02.00 uur. Op een aantal plaatsen in de gemeente Uitgeest is het afsteken van vuurwerk echter altijd verboden. Dit jaar stelt de gemeente Uitgeest echter een verbod in op het afsteken van vuurwerk in de buurt van paarden. De gemeente loopt hiermee voor op andere gemeenten in Nederland en zal door veel paardeneigenaren dan ook zeker toegejuicht worden. Nieuw dit jaar is namelijk het verbod op het afsteken van vuurwerk binnen 100 meter van locaties waar paarden worden gehouden. Voor paarden kan vuurwerk een grote bron van stress zijn. Om die reden heeft het college besloten om ook daar een vuurwerkverbod in te stellen.

Volgens gemeentewoordvoerder Peter Dicker komt het nieuwe verbod na het verzoek dat een jaar geleden is gedaan door een paardenhouderij op Assum. ,,Niet naar aanleiding van een incident, maar preventief. We hebben eerst een rondje gedaan langs de bij ons bekende paardenhouderijen. Dit om te kijken hoe die tegenover een algeheel verbod zouden staan. Met Assum erbij gaat het om zes van dergelijke stallen
Daarnaast gold het afsteekverbod al binnen 100 meter van: rieten daken, molens, opslag van brandstof/tankstations, opslag van vuurwerk/verkooppunten en opslag van brandbare stoffen.