De Gravenruiters in Almelo draait grotendeels op vrijwilligers. Geld komt binnen via lesgeld en giften van donateurs. Het meidenproject van de manege wordt gesubsidieerd door de gemeente. Met enorm enthousiasme wordt lesgegeven aan mensen met een beperking. Dat gebeurt echter onder erbarmelijke omstandigheden. De witte tent op het terrein die het geven van overdekte rijlessen mogelijk moet maken, staat er troosteloos bij. "Die tent is aan flarden", stelt Derks ook vast. "Niet voor niets zijn we al jaren bezig een nieuwe manege te realiseren”.

Geen paarden

De stallen waarin de paarden staan, hebben hun langste tijd gehad. Sterker nog, de dieren staan er op dit moment niet eens. Ze hebben tijdelijk onderdak gevonden bij het Hippisch Centrum Twente aan de Bosrand. Daar worden ook lessen gegeven, want door de vele regen die is gevallen, was lesgeven op het terrein van de Gravenruiters voorlopig geen optie meer.

De nieuw te bouwen manege moet aan die problemen een einde maken. Maar onder meer de sterk gestegen bouwkosten gooien roet in het eten. En dat is niet alles. Voor een grondruil met de gemeente, die de Gravenruiters niets zou kosten, blijkt nu toch 86.000 euro te moeten worden betaald. Het gaat om een btw-heffing die onlangs aan het licht kwam. "De gemeente had ons gezegd dat daar geen kosten aan verbonden waren', geeft Derks aan. Nu moet over de ruil alsnog een flinke som belasting worden betaald. "Daar hadden we niet op gerekend."

Niet opgeven

Het financiële tekort is nu zo fors opgelopen dat het risico om te gaan bouwen te groot is. Maar van opgeven wil het bestuur van De Gravenruiters niet weten. Er lopen inmiddels gesprekken met de gemeente Almelo over een eenmalige bijdrage in de kosten. Derks stelt dat die gesprekken positief verlopen. Hij hoopt dat de gemeente inziet dat 'dit toch echt iets is waar ze iets mee aan moeten'.

Duidelijk is wel dat de toekomst van De Gravenruiters op het spel staat. "Het is erop of eronder", aldus Derks die aangeeft dat er in de zomermaanden bij goed weer buiten les kan worden gegeven, maar dat voor de periode daarna oplossingen gezocht moeten worden. "Als er niks gebeurt, gaat in november de stekker eruit. Dat gaan wij niet trekken."

Vertrouwen

Toch heeft Derks vertrouwen in een goede afloop. Hij hoopt dat deze maand duidelijk wordt dat de gemeente gaat helpen. Daarnaast is het bestuur ook in gesprek met andere geldschieters, bijvoorbeeld grote ondernemers in Almelo. "Wat wij merken, is dat zij ook wachten op wat de gemeente doet."


Bron: rtv Oost