Aangetaste veulens worden meestal geboren met uitgebreide huidletsels als gevolg van een abnormaal dunne en broze huid en andere afwijkingen aan het bewegingsapparaat, waardoor ze kort na de geboorte worden geaborteerd, doodgeboren of geëuthanaseerd.

Zwangerschapsverlies en doodgeboorte blijven een grote bron van verlies voor paardenfokkers.

Het onderzoek werd verricht door het Royal Veterinary College, het Veterinary Genetics Laboratory van de Universiteit van Californië Davis en Rossdales Laboratories in Newmarket, Engeland. Een verslag van het geval is gepubliceerd in het Equine Veterinary Journal. Gezien de historische associatie met warmbloedpaarden, werd de aandoening Warmblood Fragile Foal Syndrome genoemd.

Genetisch onderzoek van belang

Het getroffen veulen bleek dezelfde verandering in zijn PLOD1-gen te hebben. De onderzoekers hebben voorgesteld de naam van de aandoening te wijzigen in Fragile Foal Syndrome type 1 om deze bevindingen weer te geven. De studie benadrukt het belang van genetisch onderzoek naar het syndroom bij paardenrassen die drager zijn van de genmutatie, om fokkerijbeslissingen te ondersteunen en het produceren van getroffen veulens te voorkomen. "Zwangerschapsverlies, doodgeboorte en neonatale sterfte blijven een grote bron van voortplantingsverliezen voor paardenfokkers wereldwijd," zegt Jessica Roach, een PhD-studente aan het Royal Veterinary College. 

Het dodelijke syndroom kan vermeden worden door testen uit te voeren. 

In de loop van haar PhD, werd een grote biobank van weefsel en gegevens van late drachtigheidsverliezen verzameld door de samenwerking van volbloed stoeterijen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en Rossdales Laboratories. "Dit heeft ons in staat gesteld om de risicofactoren en pathologie van veel verschillende oorzaken van abortus en doodgeboorte te onderzoeken. Hoewel het duidelijk een schrijnende aandoening is voor de getroffen veulens en hun eigenaars, is het goede nieuws dat dit dodelijke syndroom kan worden vermeden door testen en zorgvuldige selectie van de paringen."

Bron: Horsetalk

Foto: Photo by Jamison Riley on Unsplash