Rentmeester Mooiweer zat op 6 januari aan de tafel bij notaris Kuhlmann uit Borne. Daar kocht hij namens Landgoed Twickel de boerderij aan de Loofrietweg 40 in Ambt Delden voor een bedrag van 1,15 miljoen euro. De verkopende partij was Valeria Lienhop uit Duitsland. Zij is bestuurder van ‘paardenholding’ Luca Equestrian. Lienhop werd in Borne vertegenwoordigd door vermogensbeheerder Böhm uit Osnabrück. Er was ook een tolk aanwezig, voor de zorgvuldigheid.

Beide partijen maakten bij de notaris de deal rond. De boerderij met stallen en bijgebouwen was vanaf 6 januari eigendom van Landgoed Twickel. Daar hoorde ook bijna 22.000 vierkante meter aan grond bij. Afgesproken werd dat Lienhop tot 7 februari de tijd kreeg om alles bezemschoon op te leveren. Van mestput tot hooizolder. Als stok achter de deur moest ze een borg betalen van 230.000 euro.

Illegale activiteiten

Uit de akte blijkt dat Landgoed Twickel op 10 januari de sleutels zou krijgen en vrije toegang tot alle gebouwen aan de Loofrietweg 40. Met uitzondering van de gebouwen die nog in gebruik waren. De politie ontdekte dinsdag 1 februari dat daar illegale activiteiten waren.

De rentmeester wil inhoudelijk niet op de zaak ingaan. „De politie heeft mij met klem verzocht om lopende het onderzoek geen mededelingen te doen, en dat doe ik daarom ook niet.” Wel mocht hij zeggen dat het inderdaad gaat om een drugslab.

Ook voormalig eigenaar mevrouw Lienhop wil desgevraagd niet praten over haar oude manege. Zij zegt dat ze sinds augustus vorig jaar in Duitsland zit. Daarom was zij ook niet bij de notaris op 6 januari. Al acht maanden is zij niet meer in de boerderij in Ambt Delden geweest. „De boerderij had ik verhuurd, maar ik zeg niet aan wie. Ik wil eerst overleggen met de politie.” zegt zij in een eerste reactie.

Faillissement

De 31-jarige Lienhop uit Osnabrück werkt in de paardenbranche en kende tegenslagen in Ambt Delden. Onder de naam Quality Horses had zij daar sinds 2014 een manege, verhuurde ze paardenboxen en handelde zij in sportpaarden. In 2018 ging het bedrijf failliet. Omdat Lienhop geen boekhouding bijhield is zij volgens curator Kolkman verantwoordelijk voor de schade dat het faillissement veroorzaakte.

bron: Tubantia