"De uitspraak van de rechter kan grote gevolgen hebben voor alle paardenhouderijen waar paarden te weinig vrije beweging krijgen of niet dagelijks fysiek contact hebben met andere paarden. Zo proberen we het welzijn van paarden te verbeteren." schrijft Dier & Recht.

Zelfregulering faalt volgens Dier & Recht

"Al in 2007 geeft de overheid de paardensector de opdracht om regels op te stellen voor de leefomstandigheden van hun dieren. Als de sector 4 jaar later nog steeds niets op papier heeft, komt de Dierenbescherming in 2011 met Het Paardenbesluit. Hierin is onder meer vastgelegd dat paarden minimaal 4 uur per dag vrij moeten kunnen bewegen. De sector komt daarna met zogenoemde Gids voor Goede Praktijken. De 4 uur vrije beweging zijn daarin afgezwakt naar 4 uur ‘uit de stal’."

"Een paar jaar later word dit onderdeel nog verder omlaag gebracht naar 2,5 uur uit de stal. In praktijk betekent dit dat sommige paarden nooit vrij loslopen. Een paard uit de stal halen voor verzorging, training of rijden, is tenslotte geen vrije beweging. En zo blijkt keer op keer dat de sector het vooral makkelijk maakt voor zichzelf, ten koste van de paarden."

Lees hier persbericht

In de rechtszaak eist Dier & Recht dat de NVWA gaat handhaven op de natuurlijke behoeftes van paarden. "We willen dat de paarden van deze manege minimaal 4 uur per dag toegang krijgen tot vrije beweging en sociaal fysiek contact. We vragen de rechter daarbij nadrukkelijk om de zaak vanuit het dier zelf te bekijken. Hopelijk begrijpt de rechter dat vrij bewegen en contact met soortgenoten voor een kuddedier van levensbelang zijn."