De foto’s zaten vrijdag bij een persbericht en worden ook in een educatief filmpje van de dierenrechtenorganisatie gemonteerd, vertelt medewerkster Sarah Pesie."Pijn bij een dier is makkelijk te herkennen als je er oog voor hebt, maar niet iedereen heeft er oog voor."

"Wij zijn niet tegen paardrijden of tegen de paardensport”, zegt Pesie in NRC, “maar wel tegen alle dwangmiddelen die worden gebruikt. Je kunt een paard ook heel goed belonen en bestraffen met je stem of met voedsel – daarvoor hoef je geen zweep te gebruiken of aan het bit te trekken."

Sportdirecteur Irene Verheul van Jumping Amsterdam is optimistisch. De gemeente is"een belangrijke partner", die positief reageerde toen het hippische concours de ambitie uitsprak om de wereldbeker voor meerdere jaren naar Amsterdam te halen – wat lukte. "Steun is gewenst", zegt Verheul.

Over de gesprekken met de KNHS vertelt Pesie dat Dier&Recht en de KNHS op sommige punten redelijk op één lijn zitten, onder andere wat betreft de huisvesting en verzorging van paarden. "Maar als het om trainen en rijden gaat kunnen we het niet eens worden. De KNHS erkent niet dat paarden pijn hebben en dat veel bitten martelwerktuigen zijn die verboden moeten worden."

Volgens Pesie leveren de gesprekken te weinig op en wordt het tijd voor hardere acties, mits legaal. Er zijn dit jaar protesten in de draf- en rensport gepland. Ook rond de Olympische Spelen in Tokio kondigt Dier & Recht acties aan, want het vliegen met paarden en de hittestress die zij moeten doorstaan is volgens Pesie in strijd met het dierenwelzijn. “De paardensector alleen redt het niet. Het wordt tijd voor handhaving.”

bron: NRC