Paarden die deelnemen aan een KWPN-evenement, zoals keuringen, eerste bezichtiging, aanlegtest, verrichtingsonderzoek, etc. dienen op een juiste wijze gevaccineerd te zijn tegen influenza. Niet of onvolledig gevaccineerde paarden worden uitgesloten van de KWPN-evenementen. Dat doen we omdat we het welzijn en de gezondheid van onze paarden op de eerste plaats staat.

Paarden geboren in 2022 of 2023

Eerder communiceerde het KWPN dat de uiterste termijn waarbinnen de tweede vaccinatie van de influenzabasisvaccinatie moet plaatsvinden, is teruggebracht naar 60 dagen. Dit geldt echter niet voor paarden die geboren zijn in 2022 of 2023, voor deze groep is de termijn tussen de eerste twee basisvaccinaties minimaal 21 en maximaal 92 dagen.

Nieuwe basisvaccinaties

Is de basisvaccinatie van uw paard verlopen? Bij nieuwe basisvaccinaties is vanaf 1 april 2024 de termijn tussen de eerste en de tweede vaccinatie 60 dagen. Dat geldt ook voor paarden geboren vanaf 2024. De derde vaccinatie moet minimaal 120 dagen maximaal 6 maanden en 21 dagen daarna worden ingebracht.

Hengstenselectietraject

Voor hengsten die deelnemen aan het hengstenselectietraject lijkt de tijd krap om aan de nieuwe vaccinatieregels te voldoen en te kunnen deelnemen aan de eerste bezichtiging. Geregistreerden van jonge hengsten hebben inmiddels een e-mail gehad dat de eerste twee basisvaccinaties tijdens de eerste bezichtiging voldoende zijn, maar dat zij er wel voor dienen te zorgen dat hun hengsten tijdens de KWPN Stallion Show volledig moeten zijn gevaccineerd.

Twee basisvaccinaties voor evenementen

Volgens de KNHS mogen paarden tussen de eerste en de tweede basisvaccinatie niet worden uitgebracht op wedstrijd, tussen de tweede en de derde basisvaccinatie mag dat wel. Deze regelgeving wordt gelijkgetrokken met KWPN-evenementen. Daarbij moet in acht worden genomen dat de laatste vaccinatie zeven dagen voor de wedstrijddag te zijn toegediend, het is in deze zeven dagen niet toegestaan om een paard uit te brengen op wedstrijden.

Voor oudere paarden verandert er niets

Bovenstaande geldt dus alleen voor veulens geboren vanaf 1 januari 2022 (en dus ook de veulens die nu worden geboren) en voor paarden waarvan de basisenting niet klopt en er dus een nieuwe basisenting nodig is. Als de entingen (van een ouder paard) op orde zijn, dan verandert er niets.

Eenmalige uitzondering tweejarige tuigpaardmerries

Gezien de praktische haalbaarheid heeft het Algemeen Bestuur van het KWPN besloten om voor het merriekeuringsseizoen 2024 voor de tweejarige tuigpaardmerries een uitzondering te maken op de hernieuwde vaccinatie-eisen, mits deze correct zijn gevaccineerd volgens de voorheen gestelde eisen.

Rhino-enting

Paarden die deelnemen aan een aanlegtest, verrichtingsonderzoek of die langer dan zeven dagen op het KWPN-centrum verblijven, dienen tevens op een juiste wijze gevaccineerd te zijn tegen rhinopneunomie. Meer informatie hierover vindt u eveneens in het Veterinair Reglement van het KWPN.




Bron: KWPN