Volgens dierenarts Jan Greve uit Haaksbergen is er geen sprake van een paardenbeul die door het hele land paarden verminkt. Dit naar aanleiding van meerdere gevallen die de afgelopen tijd gemeld werden waarbij paarden en pony's, veelal van achteren, verwond blijken te zijn.
De Haaksbergse dierenarts zegt tegen De Paardenkrant dat hij foto's van een mishandelde merrie gezien heeft, maar dat hij niet kan bedenken hoe een mens dit gedaan heeft. Greve: merrie laat dit echt niet toe Greve: "Het bestaat niet dat dit met een mes gedaan is. Als het je al lukt om überhaupt een keer te snijden, dan heb je voor het opensnijden van de vulva tot de uier meerdere sneden nodig, dat laat zo'n merrie echt niet toe, tenzij ze verdoofd was." Het lijkt Greve waarschijnlijker dat de dieren elkaar verwonden. "Dit is een stomp trauma, waarschijnlijk door een zeer harde klap van een andere merrie ontstaan." Volgens Greve draaien merries die samen staan elkaar de kont toe en kunnen ze dan rake klappen uitdelen. Greve gesteund door collega-arts Dierenarts Gert Teunnissen is het eens met Greve. "Als jij achter een paard staat en je prikt in de vulva, wat ik ook wel eens moet doen om het gebied lokaal te verdoven, dan slaat zo'n merrie overal dwars doorheen." "Dus je redt het niet om met een mes van de vulva tot de uier open te snijden. Dat lukt je niet, dat gaat gewoon niet, ook niet bij het braafste paard," zegt Teunnissen tegen De Paardenkrant. 'Echt wel idioten in de wereld' De artsen voegen er aan toe dat er wel degelijk paardenbeulen rondlopen. "Er zijn echt wel idioten in de wereld die op een emmer achter een paard gaan staan om zo'n paard te dekken, maar snijden en prikken lukt je niet", zegt Teunissen. De dubieuze gevallen met verwondingen aan het achterste zijn volgens de artsen veroorzaakt door andere paarden of objecten in de omgeving. Stichting van Zinloos Geweld tegen Dieren is wel overtuigd van actieve paardenbeul. "Ik ben blij dat die dierenartsen zoveel ervaring hebben", stelt Henk Ten Napel in een reactie. "Ik neem aan dat de politie het zou zeggen als het geen mishandeling was." Ten Napel vervolgt: "Ik neem aan dat ze er verstand van hebben, maar ze zijn niet bij alle mishandelingen geweest." De stichting Zinloos Geweld tegen Dieren is er wel van overtuigd dat er op dit moment paardenbeulen actief zijn. Het zou gaan om zeker vijftig paarden in de afgelopen jaren.    
De dierenartsen zeggen dat het niet mogelijk is om een paard van achteren zo ernstig te verwonden. De dierenartsen Greve en Theunnissen stellen dat de merries het zelf doen omdat ze elkaar regelmatig 'de kont toekeren en dan schoppen". De schade die daardoor in korte tijd ontstaat, is volgens de dierenartsen niet voor te stellen. Het is volgens hen mogelijk dat de verwondingen verward worden met mishandeling door mensen. Mes aan stok De dierenartsen betwijfelen of het mogelijk is een paard zo ernstig te bewerken met een mes, omdat een paard na de eerste prik in de vulva niet zal blijven staan en zal gaan schoppen. "Het is de beul van Twente toch ook gelukt", meent Ten Napel. "Die ging buiten het bereik van de benen van het paard achter het dier staan en stak met een mes die aan een stol was vastgemaakt." Intussen probeert de stichting met een petitie af te dwingen dat de politie meer aandacht besteedt aan de mishandelingen. "De politie registeert nu alleen, maar moet ook rechercheren. Al 41.000 mensen hebben de petitie ondertekent." Dion Graus Ten Napel verwacht binnenkort een uitnodiging uit Den Haag. Dan zal hij proberen de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat er een rechercheteam op de mishandelingen moet worden gezet.  "Vanuit de kamer heeft tot nu toe alleen Dion Graus van de PVV gereageerd. "En je weet dat wanneer Dion Graus zich er mee bemoeit er reuring ontstaat."
Bekijk hier een gesprek met dierenarts Teunissen.   Bekijk hier een gesprek met Henk ten Napel.