Op slechts 19-jarige leeftijd heeft Bertram Allen al verschillende 5 sterren GP’s gewonnen, waaronder die van Dublin, een thuiswedstrijd voor hem met zijn toppaard Molly Malone. Een paar dagen geleden heeft de beloftevolle Ier voor de eerste keer deelgenomen aan de World-Cup finale van Las Vegas. Deze eerste deelname lachte hem meteen toe met een zeer mooie bronzen medaille. Allen staat bekend om zijn uiterlijke kalmte maar vooral om zijn uitzonderlijk gevoel voor ritme, zijn gevoel met het paard en zijn winnaarsmentaliteit. Bertram Allen laat zich niet van zijn stuk brengen door de meest ervaren ruiters en blijft ten alle tijden met zijn beide voeten op de grond. Maak kennis met deze spectaculaire ruiter!

Bertram Allen - Molly Malone V - WEG14 5Je reed pas een jaar geleden je eerste 5 sterren Grand Prix met Molly Malone V, had je verwacht dat je zo snel zo goede resultaten met haar zou behalen? Kan je beschrijven wat voor paard ze is? Niet echt, om eerlijk te zijn was dat voor mij ook een verrassing. Molly is zeer gemakkelijk op dat niveau gekomen en alles is heel snel gegaan. Ze heeft enorm veel karakter en ze weet wat ze wil. We kennen elkaar en we weten hoe de andere in elkaar zit. Ik kende haar al toen ze zeer jong was, dus we zijn een goed team. Ze is een geweldige merrie die echt weet wat er van haar verwacht wordt.

Romanov behaalt de laatste tijd ook ongelooflijke resultaten, wat kan je ons over hem vertellen?
Om eerlijk te zijn kan ik dat niet echt uitleggen. Op 17-jarige leeftijd is hij nog altijd heel fris en voelt hij aan als een jong paard. Op dit moment is hij in supervorm en daar willen we nog zo lang mogelijk van profiteren. Het is een zeer ontspannen paard, thuis rijd ik hem niet. Vorige week, voor ik naar Las Vegas vertrok, heeft mijn broer hem gereden. Romanov kent zijn sport, onze enige taak is hem gelukkig houden. Hij maakt me het leven makkelijk. Hij geeft altijd het beste van hem, hij is kortom een superpaard.

Bertram Allen - Molly Malone V - Lummen 3 14 3Je hebt op zeer jonge leeftijd je ouderlijk huis verlaten, hoe heb je dit ervaren? Ik ben thuis vertrokken om naar Duitsland te gaan om dichter bij de sport te zijn. Maar ik moet toegeven dat het in het begin moeilijk was om zo ver van huis te zijn. Maar na een tijdje heb ik me aangepast en op een bepaald moment dacht ik daar niet meer aan. Om eerlijk te zijn was het geen goed idee om mijn school en het paardrijden met elkaar de combineren. In het begin, toen ik in Duitsland woonde, heb ik het geprobeerd maar dat was helemaal niet gemakkelijk. Daarom heb ik op 17-jarige leeftijd besloten om enkel nog paard te rijden.

Je bent nog heel jong en je hebt enorm veel succes, speelt je team daar volgens jou een belangrijke rol in? Natuurlijk, ik heb een ongelooflijk team achter mij staan. Marlene is mijn groom op concours sinds mijn aankomst in Duitsland. Ze is geweldig en weet perfect wat ze moet doen. Dan heb je ook nog Alex Duffy die ook paarden voor mij rijdt. Hij speelt ook een essentiële rol in het team. Mijn zus brengt ook veel tijd in de stallen door, zij is ook een grote hulp. Dan zijn er nog twee andere grooms en mijn klein broertje Harry. Ik heb dus een groot team achter me staan, ze helpen mij enorm en zijn stuk voor stuk geweldig.

Bertram Allen - Zangersheide14Je staat er ook om bekend dat je zeer goed bent met jonge paarden, kan je ons iets meer vertellen over de jonge paarden die je op dit moment hebt? Ik heb een aantal goede jonge paarden, we moeten alleen maar wachten en wat geduld uitoefenen. Deze jonge paarden, zoals bijvoorbeeld Cheese WZ, behaalden zeer goede resultaten in Vejer de la Frontera. Cheese is zeven jaar en hij heeft het daar enorm goed gedaan. We moeten nu alles doen om mijn jonge paarden tot een zo hoog mogelijk niveau te brengen. We hopen natuurlijk dat ze op een dag allemaal GP-paarden zullen worden.

Tot slot, als je een ander paard uit de sport zou mogen rijden, wie zou dat zijn? Ik zou Quickly de Kreisker kiezen. Hij kent zijn sport, hij is zeer snel, hij heeft enorm veel vermogen en hij is gewoon een echt talent. Het is een geweldig paard en ik denk dat hij heel speciaal is.