Het enige Nederlandse paardenwijkje dat in Velswijk in de gemeente Bronckhorst wordt gebouwd, krijgt een andere opzet. ,,Want er is enorm veel animo maar vooral van mensen zonder paard’’, zegt ontwikkelaar Roy Barthen.  Het in aanbouw zijnde woonwijkje voor mensen die van paarden houden, ziet er nog verlaten uit.

Er zijn wat huizen in aanbouw, liggen veel bergen zand en er hangt een spiksplinternieuw straatnaambordje met te tekst Paardendorpseweg. Er is echter geen paard of rijhal te bekennen.

Dat is nu net wel de bedoeling. Het lag vorig jaar in de verwachting dat het wijkje al voltooid zou zijn en hoefgekletter en gehinnik de oren zouden prikkelen. Wat is er gebeurd?

,,De kavels voor vrijstaande woningen waren rap verkocht’’, zegt Roy Barthen die het  project ontwikkelt. ,,Maar met de bijzondere walwoningen liep het anders. We kregen enorm veel aanvragen. Vooral van mensen uit het Westen. Die vonden de woningen geweldig. Probleem was alleen dat  ze geen paard mee zouden brengen.’’

Stallen

En het stallen van een paard in het nog te bouwen ruitersportcentrum in de wijk is een van de voorwaarden om er een woning te mogen kopen.  Het is onderdeel van de totale exploitatie van het wijkje.

,,Daarom hebben we de plannen wat veranderd en de walwoningen geschrapt’’, zegt Barthen. Er voor in de plaats zijn nu 'normale' twee-onder-een-kappers en woningen in een rijtje van drie te koop.  Opvallend is dat nu vooral veel jongeren uit de wijde omgeving interesse hebben. Het is blijkbaar zo dat deze paardenliefhebbers een wat normalere woning met schuur en tuin prefereren boven de bijzonder architectonisch vormgegeven walwoning.’’ Overigens gaat het ook bij deze huizen om nul-op-de-meter exemplaren zonder gasaansluiting, met warmtepomp en zonnepanelen net als bij de eerdere walwoningen. Ook de prijs is hetzelfde: rond de 2 ton. Barthen verwacht dat na de bouwvak begonnen wordt met de bouw van het ruitersportcentrum dat wat minder luxe wordt dan in de aanvankelijke plannen en gaat bestaan uit twee rijhallen en tenminste 25 stallen. Dit kan zo nodig worden uitgebreid naar 50 stuks.