De fokker en eigenaar van de ruin, KC Branscomb, en de US Equestrian Federation zijn het oneens over de oorzaak van de fatale longbloeding. Branscomb gelooft dat haar paard stierf als gevolg van een anafylactische shock veroorzaakt door een intraveneuze injectie van Selevit, Legend, Adequan en arnica, toegediend door USEF-teamdierenarts Dr. Diego Ulibarri, MVZ, minuten voordat het paard begon vast te lopen en instortte.

USEF-functionarissen zeggen daarentegen dat het rapport aangeeft dat de longbloeding werd veroorzaakt door zware inspanning bij het paard. Ongeveer twee uur voor zijn dood was ‘Chromatic’ in de tweede ronde van de Wereldbekerfinale naar de derde plaats gesprongen.

“De histopathologische bevindingen wekken het vermoeden op van een fatale longbloeding veroorzaakt door inspanning bij paarden”, ondanks dat Chromatische BF geen duidelijke tekenen van een dergelijke aandoening vertoont,” zei USEF in een verklaring aan de Chronicle, onder verwijzing naar een commentaar in het rapport. “Volgens het eindrapport werden de toegediende medicijnen niet als doodsoorzaak geïdentificeerd.”

Het rapport zelf merkt op, na de vele mogelijke oorzaken van de bloeding te hebben genoemd, dat “om deze differentiële lijst te beperken, volledige hematologische en biochemische analyses van bloed verzameld op het moment van overlijden hadden moeten worden verstrekt.”

Het besluit met het door USEF geciteerde commentaar dat de histopathologische bevindingen, of het onderzoek van de weefselmonsters, “het vermoeden doen rijzen van door paarden veroorzaakte fatale longbloedingen.”


bron: Chronofhorse.com