In samenwerking met de internationale grooms community HorseGrooms en sponsors Dominick, Horse & Country, Zhiviq en TRM Nutrition heeft de organisatie niet alleen de grooms goed verzorgd tijdens Indoor Friesland, maar werd er ook een prijs uitgereikt aan de beste groom van het evenement. Dat werd niemand minder dan Anna Visser, de longtime groom van Hans Peter Minderhoud.

'De groom van'

Anna Visser, voor sommigen beter bekend als “de groom van”. Natuurlijk hebben we het hier over Hans Peter Minderhoud. Anna is bijna 39 jaar en geboren in Ermelo. Inmiddels woont ze al geruime tijd bij haar werkgever in Oosterbeek. Ze is zoals ze zegt 'happy single', maar heeft wel een hond en een paard waarmee ze M2-dressuur rijdt. Haar hond Lilly is naast de paarden haar grote liefde. Lilly is bijna vier jaar en gaat overal waar het mag mee naar toe. Samen doen Lilly en Anna graag mee aan behendigheidswedstrijden.

Al twintig jaar bij Hans Peter

Anna is bescheiden, ze is niet gewend om zelf op de voorgrond te treden. Maar in dit geval is zij de hoofdpersoon en ze verdient het. Anna vertelt hoe het allemaal begon: “Ik deed een opleiding aan De Groene Welle in Zwolle, het huidige Zone College, en daar moest ik stage lopen. Dat ging ik doen bij Hans Peter en vervolgens ben ik gebleven. Volgend jaar april werk ik twintig jaar voor hem!”

Groom zijn is leuk

“Het leuke aan mijn werk is dat alle paarden zo verschillend zijn. Allemaal hebben ze een ander karakter. Ook vind ik het leuk om op wedstrijd te gaan, dat is ook iedere keer weer anders. Tenslotte vind ik het leuk om de hele wereld over te reizen met de paarden.”

Verden, Aken, Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch

“Ik kom op heel veel concoursen. Nationaal en internationaal en ik heb na al die jaren zeker mijn voorkeur. Zo vind ik het WK voor jonge paarden in Verden erg leuk. Ook ga ik in het buitenland graag naar Aken. In Nederland ga ik al jaren graag naar Amsterdam, Rotterdam en Den Bosch en sinds vorig jaar zeker ook Indoor Friesland.

Favoriete paarden

Anna werkt dus al bijna twintig jaar bij Hans Peter en ze heeft al vele paarden onder haar hoede gehad. We zijn benieuwd, zijn ze haar allen even lief of heeft ze haar voorkeuren? Een glimlach verschijnt op haar gezicht. Ja dus. Anna: “Dat zijn er meerderen. Mag ik ze allemaal noemen? GLOCK’s Johnson staat bovenaan, hij is vanaf dat hij drie jaar was bij Hans Peter en we hebben alles samen meegemaakt. GLOCK’s Flirt, het liefste paard ooit. GLOCK’s Tango als hij je kende deed hij alles voor je, maar als hij je niet kende, lukte het je niet eens om hem uit zijn box halen. Nadine is een merrie waar ik een ongelooflijke band mee heb. Tenslotte GLOCK’s Dream Boy, om zijn karakter, met hem is iedere dag anders.”

Anna over tien jaar

Wanneer je Anna ziet, is dat vrijwel altijd met een paard. Hoe ziet Anna haar toekomst, wat doet ze over tien jaar willen we ook graag weten. Anna: “Goede vraag. Geen idee. Achter de geraniums zitten misschien? Ik zie wel hoe het loopt. Lichamelijk is het groomen natuurlijk zwaar werk, maar als mijn lichaam het volhoudt, wil ik dit graag blijven doen. Ik hoef ook niet zoals veel grooms doen van stal te veranderen. Ik werk op een super stal, GLOCK HORSE PERFORMANCE CENTER, heb een mooi appartement en heb geweldige paarden om voor te zorgen.

Mooiste herinneringen

“Ik heb ook al heel veel mooie momenten beleefd. Mijn hoogtepunten in twintig jaar Hans Peter? Bovenaan het afscheid van GLOCK’s Johnson op de KWPN hengstenkeuring in Den Bosch in 2019. Ook mijn allereerste concours met Hans Peter wil ik graag noemen. Dat was het WK voor jonge dressuurpaarden in Verden in 2004. Hans Peter reed Florencio en ze werden wereldkampioen. Dat GLOCK’s Flirt in 2017 de wereldbeker in Den Bosch won, zal ik ook nooit vergeten net als toen Hans Peter in 2017 met Nadine de wereldbekerfinale mocht rijden in Las Vegas.”

Foto's: Dinette Neuteboom en Sanne Broekman
Tekst: Marjan de Wildt voor Indoor Friesland