Bij de rechtszaak in Aalborg is nog geen beslissing genomen. Maar er werd voor het eerst gesproken over wat er eigenlijk te zien is op het filmmateriaal dat een infiltrerende medewerker in alle geheim zou hebben opgenomen.

De Deense krant Nordjyske, die al eerder heeft bericht over verschillende gevallen van fraude bij Helgstrand Dressage, citeert de producer van het programma "Operation X", Ketil Alstrup. Hij verklaarde voor de rechtbank dat ze beelden hebben van bloedende monden waarvan de wonden geen tijd hadden om te genezen. Er zouden striemen te zien zijn van overmatig gebruik van de zweep en sporenwonden die met schoensmeer verborgen zouden zijn.

Er zouden ook opnames zijn die de in Denemarken verboden trainingsmethode van de rollkur laten zien. Vijf onafhankelijke experts zouden dit aan de zender hebben bevestigd. Volgens Nordjyske waren onder deze experts een voormalig lid van het nationale team, een dierenarts en een wetenschapper. Ze zouden unaniem hebben gezegd dat de trainingsmethoden die op de beelden te zien zijn in strijd zijn met het welzijn van de dieren. Er werd gesproken van "dierenmishandeling" en "geweld tegen het paard".

De medewerker die door TV 2 was geïnfiltreerd, zou gesprekken hebben opgenomen tussen het personeel waarin werd besproken hoe de wonden van de paarden verborgen moesten worden als er klanten kwamen. Er zou ook een mededeling zijn geweest van een ruiter van de stal dat op een bepaald tijdstip geen teugels met lussen gebruikt mochten worden omdat er dan klanten verwacht werden.

Andreas Helgstrand heeft ook zelf getuigd. Volgens Nordjyske zei hij in de getuigenbank dat "sommige van de dieren heel wild zijn". Ze moeten "getemd worden" (...). Zijn vergelijking was: "Het is als bij een hond die af en toe bijt. Je moet de paarden meteen onder controle houden, anders worden het gevaarlijke, grote dieren." Maar niemand bij hem mishandelt de paarden volgens de Deen.



Bron: St Georg