Van 12 tot en met 16 september, zal Domein Zangersheide het decor zijn voor de FEI/WBFSH Wereldkampioenschappen voor Jonge Springpaarden. Dit Kampioenschap voor vijf-, zes- en zevenjarige paarden is al 23 jaar een enorm succes. Daarnaast kan men genieten van een competitie voor hengsten, een hengstenkeuring, veulenveiling en Belgisch kampioenschap voor Senioren.

FEI/WBFSH World Breeding Jumping Championships for Young Horses

In het Wereldkampioenschap voor Jonge Springpaarden gaan jonge paarden de strijd aan in drie prachtige ringen. De inzet is hoog: een gouden medaille brengt het paard een wereldtitel, en de ruiter en fokkers worden beloond met een premie. ‘Zangersheide is al jaren koploper wanneer ht gaat om de promotie en ondersteuning van jonge springpaarden. We willen de lat nog hoger leggen, dus zullen zowel het prijzengeld als de fokkerspremie dit jaar verhoogd worden. Met dank hieraan, zal er een totaalbedrag van 62.500 euro te verdelen zijn voor de zevenjarige paarden.’ vertelt organisator Judy Ann Melchior.

Prijzengeld naar een ton

Deze stijging van het prijzengeld zal zich de komende jaren voortzetten. ‘In 2019, zullen we het prijzengeld verhogen met een minimum van 75.000. Dit zal er voor zorgen dat er bij de zevenjarigen 100.000 te winnen zal zijn, met een fokkersbonus van 10.000. Voor de zesjarigen betekent dit dat zij een Longines Ranking class zullen springen in de finale, met 50.000 prijzengeld.’

Belgisch Kampioenschap Senioren

Wie zal er in de voetstappen treden van Nicola Philippaerts? Hij won met H&M Chilli Willi vorig jaar het Belgisch Kampioenschap, als de enige combinatie die vier dagen foutloos bleef. Er kan nog tot 3 september worden ingeschreven, dus het is lastig om nu al een voorspelling te maken voor de volgende kampioen. Op 12, 13 en 15 (finale) september zal het Kampioenschap plaatsvinden.

Veulenveiling

Op vrijdag 14 september zullen 45 veulens te koop worden aangeboden, en het belooft een interessante veiling te worden! Wat denk je van een Baloubet de Rouet merrieveulen uit de volle zus van Valentina van ’t Heike? Of een For Pleasure-zoon, halfbroer van Dominator 2000 Z? Of een zoon van Chacco Blue uit de moederlijn van Usha van ’t Roosakker… Maar dat is nog niet alles: net als afgelopen jaar wordt er een bijzonder nakomeling van Heartbreaker aangeboden. Ook de kampioensveulens van het Z-Festival Hocus Pocus S Z (v. Halifax van ’t Kluizebos) en Capraline Champion Z (v. Catoki) zullen worden geveild.

Kampioensveulens

Ook de veilingcollectie van zaterdag 15 september is de moeite waard! 44 veulens zullen onder de hamer komen van Frederik De Backer. Wederom zullen er enkele kampioenen worden geveild: Athena DB Z (v. Asca Z) werd kampioen van de merrieveulens in Lanaken, Coupé Z (v. Colman) werd Duits kampioen bij de hengstveulens en Qorleone Batilly Z (v. Qlassic Bois Margot) was de Franse hengstenkampioen.

Hengstenkeuring

Studbook Zangersheide organiseert twee maal per jaar een hengstenkeuring. Deze hengstenselectie vindt altijd plaats in de lente en in september tijdens het Wereldkampioenschap. Jonge hengsten van 2,5 jaar oud kunnen zichzelf in drie dagen presenteren, zodat de jury hun exterieur en potentie voor het springen kan beoordelen. Voor fokkers is dit een uitstekende kans om een kijkje te nemen in de toekomst!

FEI Sires of the World

De FEI Sires of the World is een rubriek die zeer gewaardeerd wordt door fokkers. Het is de perfecte kans om enkele hengsten die tot de wereldtop behoren te vergelijken in dezelfde omstandigheden. Afgelopen jaar namen maar liefst 50 hengsten deel, en was het Jérôme Guery die de overwinning op zijn naam schreef voor de tweede maal op rij. In 2016 won hij met Alicante (v. Casall ASK), in 2017 was het Jupiter VG (v. Pommeau de Heup). Dit jaar rijdt Guery met Hercules by Immofluisteraar (v. Larino). Zal hij er een hattrick van kunnen maken?