Ze vinden dat de rechtbank vooringenomen is, omdat hun verzoek om drie getuigen te verhoren is afgewezen. Die getuigen kunnen volgens de advocaten van hoofdverdachten Gerrie (49) en Alex N. (51) en hun moeder uit Assen verklaren dat het geld dat in een loods bij Nijboer Stables is gevonden uit de paardenhandel komt.

De politie vond in juni 2018 in een begraven ton onder een werkbank 763.000 euro in de loods bij de paardenfokkerij. Ook werden twee vuurwapens en bijna een kilo hennep gevonden. Justitie vermoedt dat het geld met criminele activiteiten is verdiend en verdenkt de broers en hun moeder van witwassen.

Paardenhandel

Volgens de verdachten is het geld legaal verdiend door hun in 2015 overleden vader en echtgenoot. Hij fokte en verhandelde paarden. Het geld van hem is een ‘zwarte erfenis’, want in de paardenwereld gaat veel zwart geld om, zeggen de advocaten van de Assenaren.

Ze hebben het verzoek om de getuigen onder ede te mogen horen al twee keer eerder gedaan. De onderzoeksrechter liet eerder weten dat de getuigen gehoord mochten worden als de verdachten eerst zélf een verklaring zouden afleggen, maar de broers en hun moeder hebben bij de politie gezwegen.

Verklaring moeder

Onlangs kwam er alsnog een korte schriftelijke verklaring van de 71-jarige moeder van hoofdverdachten Gerrie en Alex N., waarin zij schrijft dat het geld echt door haar overleden man is verdiend met de handel in paarden. De rechtbank bepaalde donderdag dat die verklaring te summier en is te vaag en wees verzoek om de drie getuigen te horen opnieuw af.

Daarop wraakte advocaat Sanne Schuurman, die Gerrie N. bijstaat, de rechtbank. De advocaten die zijn broer en moeder bijstaan, deden hetzelfde. Zij vinden dat hun cliënten zonder het horen van de - voor hen belangrijke - getuigen, geen kans hebben op een eerlijk proces. De rechtbank laat volgens hen nu al doorschemeren dat ze de verklaring van de verdachten over de herkomst van het geld niet betrouwbaar vindt.

Wrakingskamer

Dinsdagmiddag kwam de wrakingskamer, die bestaat uit drie andere rechters, bijeen. Tijdens een aparte zitting legden Schuurman en zijn collega’s uit waarom ze vinden dat de rechtbank bevooroordeeld is. De voorzitter van de rechtbank ontkende dat hij en zijn twee collega-rechters vooringenomen- zijn: „Er is alleen een beslissing genomen op een getuigenverzoek.” Volgens hem heeft de rechtbank daarmee geen oordeel gegeven over de rest van de zaak.

Woensdag neemt de wrakingskamer een beslissing. Als die vindt dat de rechtbank terecht is gewraakt, moeten nieuwe rechters verder gaan met de zaak. Zo niet, dan gaat de zaak mogelijk donderdag verder.

Eerder uitstel

In november werd de rechtszaak ook al uitgesteld. Toen was verdachte Alex N. op het laatste moment gewisseld van advocaat. Hij was dinsdag zelf niet in de rechtbank. Zijn broer Gerrie volgde de zaak op afstand via een skype-verbinding. Hij durft vanwege liquidatiedreiging niet naar de rechtbank te komen en zit op een geheime plek.

In september vorig jaar kreeg zijn advocaat van justitie te horen dat er mensen actief naar hem op zoek waren om hem te liquideren.

Bron: Dagblad van het Noorden