De Stentor heeft in een interview met Marc Houtzager een eerste glimp gegeven op de Wereldruiter Spelen deze week. Houtzager behoort al enkele decennia tot de wereldtop en zal deze week in actie treden in Tryon. De komst van zijn Oostenrijkse vrouw Julia, die voor die tijd lang in Duitsland heeft gewoond, zorgt in 2000 voor een enorme verandering. ,,Ik leefde daarvoor maar een beetje van dag tot dag, had niet echt een planning. Van Julia heb ik de Duitse mentaliteit wel meegekregen.” Ordnung muss sein, geldt vanaf dat moment op stal Houtzager-Kayser.

Tien jaar en vele successen later voelt de hechte band met Sterrehof, waardoor Houtzager op toppaarden kan rijden, nog altijd als een bonus. ,,Zo kun je het wel noemen, ja. Ik heb alles te danken aan de stoeterij. Een internationale carrière op het mondiaal hoogste niveau had er anders nooit ingezeten. Dan waren we met het bedrijf een totaal andere richting op gegaan: op lager internationaal niveau rijden en handelen.”

Tot aan Opium kende hij de mensen van Sterrehof niet eens. ,,Ik ben het toen gaan proberen met de toenmalige eigenaren, die een deel van het eigendom van het paard wilden verkopen. Ik had er meteen een klik mee, ik ben dankbaar dat ze uiteindelijk volledig eigenaar zijn geworden.”

Meedoen in de absolute top is iets uitzonderlijks. Een springpaard gaat gemiddeld een jaar of zes op topniveau mee, niet heel lang dus. Na het pensioen van de ruin Tamino, zijn vorige toppaard, doet Houtzager noodgedwongen een stap terug. Calimero is dan nog te jong om mee te doen op het hoogste niveau. Na de spelen van 2012 - waar Houtzager zilver wint met het team - ontbreekt hij zo’n vijf jaar als vaste kracht in Oranje. ,,Het is geweldig dat ik al twee Olympische Spelen heb meegemaakt. Echt bang ben ik niet geweest dat ik niet meer zou terugkomen. Je moet dan alleen wel kleinere toernooien kiezen om je paarden op te leiden. Gelukkig kan ik dat.’’ Lees het volledig interview hier