Qatar is op weg om in zeer korte tijd één van de toplanden van de springsport te worden. Dit dankzij het werk van Jan Tops. Sjeik Ali Bin Al Thani heeft aangetoond dat hij één van de belangrijkste schakels van dit team is. Dit deed hij onder andere op de World Equestrian Games, waar hij een 14e plaats in de wacht sleepte. Equnews kon dus niet langer wachten om eens te praten met deze discrete, maar ambitieuze ruiter.

al-2-1024x683In twee, drie jaar tijd heeft Qatar zich echt ontwikkeld in de paardensport. Hoe zou je deze evolutie beschrijven?
Er zijn altijd veel paarden in Qatar geweest die voor verschillende disciplines ingezet werden, maar in jumping hebben we pas drie jaar geleden het hoogste niveau kunnen bereiken. We hebben ons op dit deel van de sport geconcentreerd en we hebben zeer snel vooruitgang geboekt. Nu hebben we heel goede paarden en goede ruiters en het trainingssysteem dat we met Jan Tops hebben, werkt echt goed. Met de Olympische Spelen in het achterhoofd, was het een doel om ons daarvoor de kwalificeren en dat is ook gelukt. Maar we zullen hier niet stoppen, we kijken naar de toekomst. We moeten proberen om een goed team samen de stellen, maar dat is niet gemakkelijk voor ons aangezien Qatar zo een klein land is. Maar we gaan sowieso het beste van ons zelf geven en dan hopen we op goede resultaten.

Je hebt dit jaar zeer goede resultaten behaald met Vienna Olympic, wat voor een paard is zij?
Zij heeft echt alle kwaliteiten die een paard moet hebben, het is echt een goede merrie. Ik volg haar al van toen ze 7 jaar was, op dat moment was ze niet te koop, maar ik ben blijven aandringen. Met haar heb ik al grote successen gekend! Ze heeft een geweldig karakter en ze is enorm koel in het hoofd. Thuis kan ze zelfs een beetje lui zijn, maar op concours is ze geniaal. Veel paarden zijn zo, maar ik houd ervan om haar te rijden, ze is ongelooflijk. Tijdens de kampioenschappen sta je altijd onder druk, maar Vienna is zo ontspannen, dat mijn stress dan als sneeuw voor de zon verdwijnt. Wanneer we de piste betreden, weet ik dat ze haar best zal doen voor me, ze is echt geweldig.

AL-5Is zij het paard dat je hoopt te starten op de Olympische Spelen?
Vienna is mijn beste merrie, maar voor de Olympische spelen weet ik het nog niet. Je kan nooit weten wat er volgend jaar nog kan gebeuren. Ik heb een ander, heel goed paard dat ik meegenomen heb naar Las Vegas, First Devision. Dus we zullen zien wie van hun twee op dat moment het meest in vorm is.

Wat kan je ons vertellen over dat paard, First Devision?
Ik heb hem nu vier of vijf maanden en hij is ook een heel goed paard, hij heeft enorm veel kwaliteiten. Hij is een beetje moeilijker te rijden dan Vienna, hij heeft meer bloed in de ring, maar we hebben al enkele goede resultaten behaald. We hebben de World Cup Grand Prix gewonnen in Abu Dhabi en we hebben ons al een paar keer weten te klasseren.

Je was ook de ruiter van Eurcommerce California. Zij wordt nu gereden door Ali Yousef Al Rumahi, zal ze bij hem blijven?
Ja, ze zal bij hem blijven. Hij had een GP-paard nodig en hij was de meest ervaren ruiter van mijn team, dus daarom dachten we dat California wel een goed paard voor hem zou zijn. Ze vormen een goed team, dus ze gaan samen blijven.

al-7-1024x683Het team van Qatar lijkt een erg hecht team te zijn en jullie zijn ook heel close met Jan Tops. Hoe verloopt deze samenwerking?
Ja, onze teamspirit lijkt de sleutel tot ons succes te zijn. Jan Tops is echt een goed man, hij is veel meer dan een zakenman, we zijn precies familie. Jan weet alles over de sport en heeft talrijke overwinningen behaald, dus hij helpt ons echt om mee te draaien op het hoogste niveau. We zouden niet staan waar we nu al staan in de sport zonder hem.

In Miami, ben je met Concordija als tweede geëindigd achter Scott Brash. Wat kan je ons vertellen over dit relatief nieuwe paard?
Concordija is mijn snelheidspaard. Het was de eerste keer dat ze zo een proef sprong. We hadden slechts vijf wedstrijden samen gereden voor we naar Miami vertrokken zijn. Het is een heel vriendelijke merrie, ik dacht dat deze proef een beetje te hoog gegrepen zou zijn voor haar, maar ze heeft zich echt bewezen. Aangezien het zo goed ging, dacht ik in de barrage “nu rijd ik voor de overwinning”. Uiteindelijk eindigde ik achter Scott Brash. Hij is een fantastische ruiter. Ik was de laatste op de startlijst, dus ik had een groot voordeel. Ik heb korter gedraaid dan Scott, maar zijn paard heeft minder tijd verloren boven de sprong. Ik ben nog steeds heel tevreden met dit resultaat. Concordija is een geweldige merrie.

Qatar stat erom bekend dat het vaak paarden koopt die al een zekere ervaring hebben, is dit bij jou ook het geval?
Nee, ik geef de voorkeur aan jonge paarden. Mijn beste paarden heb ik jong gekocht. Neem nu Vienna, haar heb ik gekocht toen ze 8 jaar was. First Devision toen hij 9 jaar was. Ik houd ervan om mijn paarden op te leiden, liever dat dan paarden met ervaring.

Tot slot als je een ander paard kon rijden, welke zou dat zijn?
Zonder twijfel Fit For Fun.