Het 1.35m hoge parcours van de Big Tour vormde geen probleem voor Daphne van der Schaar in het zadel van de 10-jarige Iceman Vds (Phin Phin). Met 74 honderdsten verschil hield de amazone de Britse Sally Hopkinson achter zich, die rekende op de KWPN ruin Fadograaf (Vigaro). De top drie werd besloten door Julie de Pelsmaeker en Actiongrace PS (Action Breaker). 

De Britse combinaties blijken fan van Nederlandse springkracht want ook Luke Hill bracht de 7-jarige KWPN ruin Louay Fortuna (Cohinoor VDL) aan de start en werd vierde. Jorinde Dolfijn sprong met Ithaca naar vijf. 

Zelf gefokt

“Ik heb Iceman zelf gefokt zoals bijna al mijn paarden. Zijn moeder had ik verkocht, maar door een blessure kon ik haar terugkopen als fokmerrie. Iceman is niet haar eerste veulen. Ze bracht eerder al een hengst die goedgekeurd werd bij Zangersheide en Selle Français en inmiddels 1.50m springt. Helaas is de merrie vier jaar geleden bij mij thuis in de wei overleden.”


24/7 aan het werk

“Bij mij thuis is in het Gelderse Sivolde. De stal stelt niet heel veel voor, maar ik zit daar vanwege de locatie. Het is er heel rustig en ik zit direct aan het bos. Ik heb veertien stallen, twee en een halve hectare weiland en een grote buitenbak. Bijna alle paarden zijn van mezelf. Overigens staan in die veertien stallen niet alleen rijpaarden, ze worden ook bevolkt door jonge paarden en fokmerries. Ik doe bijna alles zelf. Alleen als ik weg ben zoals nu helpt mijn moeder thuis. Dat is hard werken, ik ben 24/7 aan de gang, maar dat vind ik niet erg. Het is mijn hobby en ik kan toch niet stil zitten.”

 

Kijken waar het schip strandt

“Dit weekend heb ik alleen Iceman mee. Er is veel vraag naar hem, maar ik denk wel dat ik besloten heb om hem te houden. Mede om de reden dat ik denk dat een koper niet direct blij van hem wordt. Ik ken hem, heb hem zelf zadelmak gemaakt en opgeleid. Hij doet wat hij wil, hij laat zich niet leiden. Hij is heel spooky en heel snel bang. Ik heb het meerdere keren geprobeerd, maar een vreemde kan echt niet met hem. Gelukkig vindt hij springen wel heel leuk, ik heb zelfs al eens 1.50m met hem gesprongen. Daarom ga ik gewoon kijken waar het schip strandt, dat is altijd al zo geweest met dit paard. Mijn doel? Volgend jaar hier de driesterrenrubrieken meedoen!”


De 1.20m rubriek kwam op naam Pietrix de Vries en Numero's Diamond (Numero Uno). Met ongeveer een halve seconde verschil volgde Kim Spronk op twee met Golden Christien (Vaillant). Voor Madée Schuttenbeld en Piccolo R (Centauer Z) werd de derde plaats genoteerd. 

Gisteren jarig
Gisteren was Pietrix jarig en ze gaf zichzelf hiermee een mooi cadeau. Net als vorig jaar toen ze net voor Indoor Friesland haar zeventienjarige verjaardag vierde en ze zowel een overwinning als een tweede prijs wist te behalen. Pietrix woont vijf minuten van Leeuwarden in het plaatsje Cornjum. Ze zit in het examenjaar van het VWO en wil hierna een universitaire opleiding gaan doen. Welke weet ze nog niet. Haar ouders sponsoren Indoor Friesland met hun bedrijf De Vries Cornjum, een bedrijf dat gericht is op machinebouw voor natuurbeheer in moeilijk toegankelijke natuur. Tevens hebben ze en bedrijf in riethandel.

Universitaire opleiding
Pietrix: “Ik rijd heel graag paard, maar wil het nog steeds als hobby houden. Daarom oriënteer ik me momenteel ook op een universitaire opleiding. Ik rijd dit jaar alleen de internationale rubrieken en heb twee paarden bij me. Het paard waarmee ik zojuist won is van mijn ouders en het andere paard dat ik mee heb is een leerpaard van derden voor mij.”

Resultaten



Foto©: Digishots - Indoor Friesland
Bron: Persbericht - Marjan de Wildt