“We hebben natuurlijk net langs een medaille gegrepen in de Landenfinale. De ruiters hebben fantastisch gereden en de paarden fantastisch gesprongen. Dan heb je net het geluk nodig dat het kwartje de goede kant opvalt, dat hadden we niet. Vandaag begint iedereen op nul. Je ziet ook bij goede combinaties dat er van alles kan gebeuren.”

In goede doen

Had Jos Lansink vanochtend hierop durven hopen? “Je hoopt er natuurlijk altijd op, maar het moet altijd maar eerst weer gebeuren. Eerst kijken hoe de paarden de twee zware ronden van de landenwedstrijd verwerkt hebben. Het geluk was natuurlijk dat de paarden twee vrije dagen hadden en dat we hier lekker in de bossen hebben kunnen rijden. Ze zijn echt fris, de ruiters zijn in hele goede doen en dat hebben ze vandaag laten zien.”

"Kim en Harrie reden voor een 20"

Maikel van der Vleuten ging als twaalde combinatie van start en noteerde een springfout maar met een pijlsnelle tijd, Kim Emmen en Harrie Smolders klaarden de klus zonder fouten. “Maikel van der Vleuten had een beetje pech op de driesprong. En Kim en Harrie reden rondjes niet voor een 10 maar voor een 20. En de paarden sprongen ook fantastisch”, klinkt het trots.

Hopen op de vorm van vandaag

Hoe schat Jos Lansink de oranjekansen morgen in? “Morgen begint alles weer op nul, als we de vorm van vandaag hebben, dan kunnen we hopelijk goede resultaten neerzetten”, klinkt het positief. “Maar als ik eerlijk ben, morgen kunnen alle dertig combinaties winnen. Het kwartje moet goed vallen, het geluk van de dag, de vorm van de dag is morgen zeker doorslaggevend. Morgen wordt het uiteindelijk beslist via een barrage. Als je van nature een snel paard hebt dan heb je wel een beetje een voordeel. Maar je moet de eerste ronde nul zijn.” Volgens Maikel van der Vleuten is Henrik Von Eckermann de nummer één. “Ik hoop dat het morgen anders is”, lacht Jos Lansink.

"Kim is in fanatastische vorm"

Over Olympisch debutante Kim Emmen heeft Jos Lansink niets dan lof. “Als ze morgen nog twee keer nul springt dan ben je echt een medaillekandidaat. Het paard is in fantastische vorm, Kim is in fantastische vorm. Je zou niet zeggen dat het haar eerste Olympiade is, dit is echt een fantastisch resultaat. Maar ze was natuurlijk ook niet voor niks mee als reserve. We wisten wat we aan Kim zouden kunnen hebben als het moest gebeuren en ze heeft ook niet teleurgesteld.”

Het geluk afdwingen

Op naar morgen, om 10.00 uur start de individuele finale. Waarin hopelijk het geluk aan de oranjezijde is. “Als je natuurlijk in een flow zit, zoals we nou zitten, dan kun je dat geluk misschien wel afdwingen.” En daar gaan we voor.