“Ik moet eerlijk zeggen, het is nooit leuk dat je iemand anders zijn plek moet innemen. Echt respect voor Willem dat hij zijn plek heeft opgegeven voor het team. Ik denk wel dat ik zijn plaats goed heb ingevuld”, is Kim Emmen bescheiden. Met heel veel controle stuurde zij Imagine over het parcours dat er veel makkelijker uitzag dan het daadwerkelijk is. “Ik moet eerlijk zeggen ik reed naar hindernis één en het was gewoon heel makkelijk. Echt een hele fijne rit, lacht Kim Emmen.

Emotioneel verhaal
Ondanks de hitte, het op het laatste moment worden ingezet en zojuist haar Olympische debuut te hebben gemaakt, lijkt de amazone behoorlijk cool. “Ik heb niet zo heel snel last van druk”, verklaart ze. Hoe voelde het toen je over de finishlijn kwam? “Ik was wel echt superblij, vooral vanwege het verhaal achter Imagine met Rene en Eric. Dat is toch wel emotioneel.” Kim Emmen heeft Imagine sinds oktober vorig jaar onder het zadel. De fokker, Conny Viscaal, kreeg op dat moment veel vraag naar Imagine en omdat haar, inmiddels overleden man René, had gezegd dat zij altijd Eric Berkhof om advies kon vragen, ging Kim Emmen de schimmel uitproberen. Dat bleek te klikken en de rest is inmiddels geschiedenis. Wat goed is komt snel, wordt wel eens gezegd. Negen maanden geleden hadden zij niet gedacht geselecteerd te worden voor de Olympische Spelen en dat met een foutloze eerste ronde te beklinken wellicht al helemaal niet.

‘Je moet aan de bak’
Imagine is in Olympische vorm. “Daar lijkt het wel op. Imagine was zo gefocust en hij maakte het gewoon af. Klaar voor nog een paar rondjes, lacht Kim Emmen trots. “Het is supergaaf om hier te zijn, het stadion is enorm. En ook superleuk zijn alle Nederlandse fans die supporten. En als je dan foutloos rijdt, dat gevoel is echt fantastisch.” Wat ging er gisteravond door haar heen toen ze bleek aan de start te mogen komen? “We hadden de warm up gereden, ik moest als eerste springen. Het was best warm dus ik wilde niet te lang blijven rondhangen. Dus ik heb Imagine gereden en ben daarna met hem naar stal gegaan”, legt Kim Emmen het verloop uit. “Blijkbaar hadden ze hier ondertussen al wat overlegd, want het gevoel bij Willem was blijkbaar niet zo goed. Dus toen kwam Jos de stal in en zei: ‘ben je er klaar voor? Want je moet aan de bak’. En oké, natuurlijk ben je wel blij. Ik kan gewoon wel heel goed rustig blijven, dus dat is denk ik wel een geluk.”