"Ik ben nederig om achter deze paarden te zitten, ook al heb ik de meeste van hen sinds hun vierde jaar. Ze zijn niet alleen door mij getraind, maar door een synergetisch team van mensen die allemaal samen hebben gewerkt om dit soort perfectie te bereiken.

Ik wist dat we als potentiële leiders binnenkwamen, maar je moet het nog steeds waarmaken, dus ik begon de warming-up pas 35 minuten voor de proef en hield alles rustig en zacht. Elke keer dat ik vandaag een vraag stelde, antwoordden de paarden met 'Ja', dus ik probeerde hen niet in de weg te zitten, en zij verdienen deze overwinning echt." - Chester Weber (VS)

Altijd een geduchte uitdager als de handschoen wordt opgenomen, volgde titelverdediger Boyd Exell (AUS) in de laatste sessie van de dag. Zijn ervaren team produceerde opnieuw een uitstekende proef en scoorde 33,53, wat betekende dat alleen hij en Chester onder de 40 punten scoorden. Later zei Boyd dat hij vooral tevreden was met de paarden omdat ze marathonspecialisten zijn, dus ze deden het fantastisch om zo dicht bij Chester's score te komen. Hij bracht ook hulde aan de proef van Anna Sandmann op donderdag, en zei dat het niet gemakkelijk voor haar was om op dag één zo goed te scoren en haar leidende positie zo lang vast te houden.

Boyd's score bracht Australië aan de leiding in de teamcompetitie met 80,91, nadat zijn landgenoot Tor van den Berge een verbeterde proef neerzette met 47,38. Niet ver daarachter staan de Nederlanders met 86,44, nadat vader en zoon Chardon slechts 0,2 punten uit elkaar lagen - Bram scoorde 43,12 voor de vijfde plaats en Ijsbrand 43,32 voor de zesde plaats.

Als voorlaatste deelnemer was er de verwachting dat de Duitse Mareike Harm een sterke score zou neerzetten, en zij nestelde zich achter Anna met 42,18. Dit was genoeg om Duitsland op de derde plaats te zetten, want samen met Georg von Stein’s 47,11 komen ze op een totaalscore van 89,29. De VS staan vierde, België vijfde en het gastland Hongarije zesde, nadat Zόltan Lázár (HUN) de tweede ochtendsessie afsloot met 47,51.

Chester zei achteraf dat zijn strategie voor de marathon, met Boyd zo dicht achter hem, simpelweg is om er vol voor te gaan! Beiden waren aanwezig bij het testevenement vorig jaar en selecteerden paarden waarvan ze denken dat ze goed zullen presteren op het glooiende terrein en door de lange hindernissen. Ze zullen proberen elkaar onder druk te zetten, maar Chester vergelijkt het met golf en zegt dat hij meestal tegen zichzelf strijdt en probeert niet te veel aandacht te besteden aan wat er elders gebeurt. Hij heeft een nieuw paard, Casper, in het linker voorpaard gezet, wat een verandering is ten opzichte van de combinatie in Aken (Duitsland), omdat hij denkt dat dit veel kracht aan het team zal toevoegen.