Naar aanleiding hiervan heeft de KNHS contact gehad met prof. dr. Marianne Sloet van de Universiteitskliniek voor paarden in Utrecht of aanscherping van het op drie maart gepubliceerde advies van de werkgroep diergezondheid van de Sectorraad Paarden nodig is. Er is op dit moment, naast de duidelijke maatregelen die gelden voor (top)sportpaarden die terugkomen van buitenlandse wedstrijden waar ze mogelijk in contact zijn gekomen met paarden uit Valencia Vejer de la Frontera en Doha, vooralsnog geen reden het beleid in Nederland te verscherpen. Wel is het van belang extra alert te zijn op mogelijke symptomen van rhinopneumonie en daar adequaat naar te handelen.

Paardensportactiviteiten in Nederland
In Nederland gelden nog steeds strenge overheidsmaatregelen vanwege het coronavirus waaronder het verbod op wedstrijden sinds 13 oktober vorig jaar. De KNHS heeft besloten om uit voorzorg alle kadertrainingen, waar het topsportpaarden betreft, te annuleren tot en met 11 april. We zien vooralsnog geen aanleiding om onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten t/m 26 jaar te annuleren. Als iedereen attent is, zijn/haar paarden goed in de gaten houdt, zo nodig temperatuurt én eerlijk is over het feit of zijn/haar paarden wel of geen contact hebben gehad met paarden uit het topsport circuit, dan is er op dit moment geen reden om allerlei activiteiten in Nederland te stoppen.

Het is hierbij wel van groot belang dat iedereen zich aan de regels houdt en deze onderlinge activiteiten alleen georganiseerd worden op de eigen verenigingslocatie of manege. Zoek dus niet de grenzen op van wat mag. Het is niet de bedoeling onnodige reisbewegingen te maken. Het grootschalig organiseren van bijvoorbeeld oefenparcoursen is daarom sterk af te raden. Dit geldt zowel vanwege corona als vanwege rhinopneumonie. Komen er toch paarden van buitenaf op een stal dan is het aan te raden deze paarden vooraf te temperaturen.


Paarden uit het buitenland
Voor paarden die uit het buitenland naar Nederland komen gelden duidelijke regels. Zij moeten bij aankomst in isolatie geplaatst worden. Klik hier voor alle maatregelen die opgevolgd moeten worden.


Wees alert op symptomen Rhinopneumonie
De KNHS roept op alert te zijn op mogelijke symptomen van rhinopneumonie bij paarden zoals verkoudheidsklachten, koorts, dikke benen en soms hoesten. De symptomen van de neurologische vorm beginnen doorgaans plotseling en kunnen sterk variëren: slappe staart, overvolle blaas die gaat lekken, lichte ataxie (lopen als een dronkenman) tot volledige verlamming. Bij twijfel, neem direct contact op met je dierenarts.

De KNHS houdt de situatie nauwlettend in de gaten en blijft in afstemming met prof. dr. Sloet.

bron: KNHS