Een aantal zaken zijn fokrichtingsoverstijgend, zoals de adviezen van de Veterinaire Adviescommissie; deze zijn terug te vinden in het aangepaste Veterinaire Reglement dat binnenkort op onze website wordt gepubliceerd.

Fokkerijraad Springen

Bij de vergadering van de Fokkerijraad Springen op 27 februari waren de nieuwe leden aanwezig vanuit het JongKWPN en regio Overijssel: Nick Smit en Lynn Eggink. Er vond een terugblik plaats van de buitenlandse hengstenkeuringen en er werd gesproken welke aspecten wat kunnen bijdragen aan ons selectiesysteem. Er is gesproken over de mogelijkheid om predicaten uit te reiken aan erkende hengsten. De mogelijkheid tot het laten vervallen van het voorjaarsonderzoek voor driejarigen is besproken; de Fokkerijraad staat hier positief tegenover. Tevens is de stand van zaken omtrent de Veterinaire Adviescommissie besproken, alsmede de evaluatie van de eerste en tweede bezichtiging.

Fokkerijraad Dressuur

Op de Fokkerijraad Dressuur op 5 maart jl. is onder meer het voorjaarsonderzoek voor driejarigen aan de orde geweest, net als de stand van zaken omtrent de Veterinaire Adviescommissie en predicaten voor erkende hengsten (zie ook Fokkerijraad Springen). Besloten is om aan de veulenkeuring voor nakomelingen van jonge hengsten, die als pilot in 2023 plaatsvond, geen vervolg te geven.

Fokkerijraad Gelders paard

Op de vergadering van de Fokkerijraad Gelders paard op 27 februari stond de wijziging van de aangespannen proef in de IBOP op de agenda, alsmede de evaluatie van de eerste bezichtiging en de KWPN Stallion Show. Ook is gesproken over het wederom zeer matig springen van de Gelderse paarden tijdens de eerste bezichtiging. De weergave van de afstammelingenrapportage is besproken; hoe kunnen we meer informatie geven aan fokkers? Het thuis scoren van Gelderse veulens - om aan dezelfde aantallen te komen voor publicatie – is eveneens besproken.

Fokkerijraad Tuigpaard

Op 4 maart kwam de Fokkerijraad Tuigpaard bijeen. Besproken is onder meer de Nationale Veulenkeuring voor tuigpaardveulens. De laatste CK voor TP Noord was gelijk met de NMK, waar afgelopen twee jaar de NVK plaats vond. Dit jaar vindt de NVK op 14 augustus plaats in Ermelo. TP Noord heeft inmiddels haar laatste CK een dag naar voren geschoven. Eveneens is gesproken over het prestatiepredicaat en de inrichting hiervan ten aanzien van de te behalen punten in de mensport en het daaraan gekoppelde niveau. Er wordt nader onderzoek gedaan of dit aan de verwachting voldoet. De vraag is of het wenselijk is een prestatiepredicaat te behalen op basis van andere disciplines. De stermonitor van het keuringsseizoen 2023 is besproken. Ook op de agenda stond de inrichting van de cijferbalk bij tuigpaarden; dit gaat per punt en bij andere fokrichtingen per vijf punten. Is dit nog wenselijk of is een andere invulling beter? Ook zijn inteelt en de verwantschapstrend besproken; inteelt is nagenoeg hetzelfde gebleven en het verwantschapspercentage is licht gedaald.



Bron: KWPN