Viervoudig wereldkampioen Boyd Exell streek vorig jaar neer in Valkenswaard. Afgelopen weekend vond voor het eerst een internationale driesterren kenwedstrijd voor twee- en vierspannen op Exells terreinen plaats. Uiteindelijk was het de gastheer zelf  die deze wereldbekerkwalificatiewedstrijd winnend afsloot. 

Exell was overtuigend winnaar van de dressuur op vrijdag met negen punten voorsprong op de Duitser Christoph Sandmann met zijn vierspan bruinblesse tuigpaarden Asztor (Manno uit Titania ster van Renovo, fokker H.J.C Visser uit Aarlanderveen) , Variant (Manno uit Kendra van Exponent, fokker A. Krooymans, Wierd ster (Moneymaker uit Dieni keur pref  van Theoloog, fokker B.J en O.W. Pander), Wanita keur (Nando uit Manita keur pref van Fabricius, fokker J. Kluinhaar) en Amico (Talos uit Ilona ster pref van Bayard, fokker W. Vierhouten). De winst die de Duitser in de marathon had zorgde ervoor dat hij in de tussenstand iets op Exell inliep, maar de voorsprong van de Australiër was zo groot dat zelfs de lichte tijdsoverschrijding in de vaardigheid hem niet van de overwinning kon houden. Exell startte in Valkenswaard  met twee nieuwe KWPN’ers in zijn span Celviro prok (Vulcano uit Kelvira keur pref prest-sport tuig van Waterman, fokker H. Meyering), Carlos (Urgent uit Side Rose van Manno, fokker J.H Gast) Voorheen werden deze zwartblessen nog uitgebracht door de Italiaan Jozsef Dibak.  Vorig jaar september won de Italiaan nog een zilveren teammedaille en individueel bronzen medaille met de twee KWPN-ruinen. In oktober nam Exell het tweespan over en integreerde het in zijn vierspan. Hij won er direct de wereldbekerkwalificatiewedstrijd in Pau mee en nu dus ook zijn thuiswedstrijd in Valkenswaard.

Tweespannen

Bij de tweespannen ging de overwinning naar Joszef Dibak die na het vertrek van zijn topspan aan de slag is gegaan met twee  KWPN-tuigpaarden voorheen uitgebracht door zijn landgenoot Francesco Aletti Montano. Met Doorman (Plain’s Liberator uit Gendrini van Allegro) en Corleone B (Vulcano uit Irene van Bayard) reed hij de meest constante wedstrijd van de 25 tweespancombinaties. Met een tweede plaats in de dressuur en vaardigheid en een vierde tijd in de marathon bleek Dibak voor op de winnaar van de dressuur Fransman Michael Sellier die evenals in Horst eerder in april startte met de KWPN’ers Cane K (Plains Liberator uit Wildalburga ster van Manno) en Zaron (Saffraan uit Karonica keur pref van Droomwals). Klik hier voor alle resultaten