Met een mooie 6e plaats op het WK Horseball in Ponte de Lima (Portugal) heeft het dames horseball team ruim aan de doelstelling voldaan.

Het Nederlands team bestond uit nieuwkomers op een internationaal toernooi Anne-Elise Dekker (18), Christine van Loon (18), Henny Haringa(16) en Fleur Vrijdag (17) en - inmiddels internationaal ervaren ruiters- Marielle van der Veer (26) en Marthe Vrijdag (24). Coach was Wim Herreweghe, voormalig Belgisch internationaal en teamleidster Hilke Haringa. Door deelname aan dit WK hebben de dames en hun paarden een schat aan ervaring opgedaan:
  • spelen tegen de beste ploegen van de wereld,
  • 5 wedstrijden in 6 dagen en
  • het spelen voor een enthousiast publiek van honderden toeschouwers.
Eerste wedstrijd De eerste drie wedstrijden speelden de sterke tegen de zwakkere ploegen. De eerste wedstrijd werd een 14-1 nederlaag tegen de Europees kampioen en latere wereldkampioen Frankrijk. Door snel balspel en goed positiespel werden we eenvoudig naar een nederlaag gespeeld. Marielle redde de eer voor Nederland. Frankrijk beschikt overigens over een aantal selectiespelers dat groter is dan het totale aantal speelsters in Nederland. Tweede wedstrijd De tweede wedstrijd tegen gastland Portugal, met 1000 luid aanmoedigende Portugezen op de tribune, werd een 16-1 nederlaag. Na een goede start raakte in de derde minuut (bij 2-0 van Portugal), Marthe door een val geblesseerd wat onrust in het team bracht. Dit had als gevolg dat Nederland in korte tijd 5 doelpunten tegen kreeg. Na een omschakeling binnen het team was er een keurig herstel. Portugal was met snel en fysiek spel op jacht naar een hoog doelsaldo. De “opgelapte” Marthe maakte in de laatste minuut van de wedstrijd de ere-treffer. Derde wedstrijd De derde wedstrijd tegen de Belgische dames had een extra dimensie omdat onze tegenstander veel doelpunten moest maken om zo de laatste 4 te bereiken én omdat vier van de Nederlandse speelsters in een Belgische competitie spelen. Fleur scoorde na een aanval uit het boekje van grote afstand 1-0. Reden voor de tegenstander om extra aan te zetten. Uiteindelijk ging de wedstrijd met 14-1 verloren, mede doordat onze dames verzuimden de geboden scoringskansen te benutten. Wederom was er progressie in het spel van onze dames te zien. Een nederlaag met 5 doelpunten verschil was gezien het veldspel een betere afspiegeling geweest. België miste op twee doelpunten een plaats bij de laatste 4. Vierde wedstrijd De vierde wedstrijd werd gespeeld tegen Groot-Brittannië, net als Nederland zonder overwinning maar met veel minder tegendoelpunten. In een gelijk opgaande wedstrijd (2-2 voor de rust), namen onze dames in de tweede helft langzaam het initiatief. Vanuit een goed georganiseerde verdediging kwamen ze op een voorsprong en de eerste overwinning op een internationaal toernooi was een feit 6-5, doelpunten Marielle (1), Fleur (2) en Marthe (3). Laatste wedstrijd De laatste dag mochten ze strijden om de 5e en 6e plaats tegen België. Gezien de uitslag van de eerste ontmoeting en het feit dat een 5e plaats behalen niet reëel was, gaf de coach er de voorkeur aan de vier debutanten als basis team te gebruiken om maximale ervaring op te doen. In het geboden spel was dit goed waar te nemen, met het scoren zat het niet mee, Marielle maakt ons enige doelpunt, uitslag 11-1 voor de Belgen. Vooraf waren er bedenkingen of de energie voor deelname niet beter besteed kan worden aan de ontwikkeling van horseball in Nederland. Het is een zeer kleine discipline met een klein aantal leden. De basis voor de selectie was erg smal en de financiële verplichtingen kwamen neer op de speelsters en hun ouders. Het van de Horseball Vereniging Nederland was vooraf van mening dat ons nationaal team zeker niet op één van de laatste plaatsen hoefde te eindigen. Het team heeft dit volledig waargemaakt. Met hulp van de coach, teamleider, grooms en de steun van de ouders zijn ze geslaagd in hun missie Wij hopen dat dit veel jonge ruiters en ook manege verenigingen in Nederland stimuleert om kennis te maken met deze teamsport.