De internationale ponywedstrijd die vanaf afgelopen woensdag in het Duitse Minden plaatsvond is een uniek evenement. De wedstrijd is uitsluitend voor pony-aanspanningen en daar zijn de hindernissen ook naar. Bovendien is er voor elke ponydiscipline een landenwedstrijd. Bondscoach Ad Aarts (Liessel) had derhalve drie volledige teams en nog zeven individuele rijders naar het prestigieuze toernooi afgevaardigd. Het leverde de oranjemenners twee teammedailles en mooie individuele klasseringen op.
Aarts kijkt positief terug op de wedstrijd. ‘Dit was een hele mooie wedstrijd met een pittige marathon en een moeilijke vaardigheid. Een topevenement, waar onze menners het in hun voorbereiding op het wereldkampioenschap in Breda prima hebben gedaan.’
Het dressuurprogramma besloeg drie dagen en begon woensdag met de enkelspannen, gevolgd door de twee- en vierspannen op donderdag en vrijdag. ‘Hier is goed te toetsen hoe de pony’s op de entourage reageren.’ vindt de bondscoach. Vooral de vierspannen deden van zich spreken in het eerste onderdeel. Bram Chardon (Schipluiden) en Jan de Boer (De Vecht) waren met scores onder de 45 stafpunten superieur. Bij de enkel- en tweespannen waren de scores wat minder indrukwekkend, maar daar maakt de bondscoach zich geen zorgen over. ‘Er is nog best wat winst te behalen, maar we hebben onze volledige planning gemaakt op september als de WK is.’
De marathon was er één van formaat. Met acht selectieve, technische hindernissen en menners die alles uit de kast reden ontstond een aantrekkelijke wedstrijd. ‘De marathon was echt genieten.’ aldus Aarts. ‘Ponymenners rijden veel aanvallender, zeker bij de vierspannen. Straks in Breda wordt dat echt een spektakel.’ De menners deden stuk voor stuk een duit in het zakje in de hindernissen die een WK waardig waren. Bij de vierspannen leek Aart van de Kamp jr. (Ermelo) op weg naar het beste marathonresultaat, maar hij verloor kostbare seconden toen hij even vast kwam te zitten in hindernis 2. ‘De ponymenners rijden soms zulke moeilijke lijnen. Daardoor is hun marathon veel spectaculairder, maar is een foutje ook snel gemaakt.’ verklaart Aarts. Van de Kamp werd tweede in de marathon achter Chardon.
Enkelspan teamlid Marissa Schuiling (Herveld) knalde fullspeed door de lastige obstakels en bleef onder de magische honderd strafpunten. Het enkelspanteam klom elke dag een stukje in het landenklassement. Op de laatste dag bereikten ze het podium. Tonnie Cazemier (Marum) stuurde Equile’s Jeroen vlekkeloos rond in de zeer technische vaardigheidsproef. Hij liet alle balletjes liggen, kreeg alleen 1,99 voor tijdsoverschrijding en stelde de bronzen teammedaille veilig.
Bij de tweespannen verliep de wedstrijd geheel anders. Kaderlid Yvonne Houten (Beesel) moest improviseren toen haar allround pony werd afgekeurd. Teamlid Manon van Kasteren (Schijndel) moest na hindernis 3 de marathon in draf uitrijden omdat ze haar wiel scheef had gereden. Rodinde Rutjens (Weert) kon de wedstrijd niet afmaken, want één van haar wiellagers liep vast tijdens de marathon. Daarmee verviel ook haar mooie dressuurresultaat voor het team. Maar Dirk Neerincx (Elst) maakte veel goed. Hij reed een fantastische marathon (99,24) en scoorde daarin het tweede resultaat. Vervolgens behaalde hij een zevende plek in de vaardigheid waarmee het team uiteindelijk de vierde plaats bereikte.
Omdat het tijdens de vaardigheid op zondag de hele dag regende werd de bodem spekglad. ‘De regen had veel invloed op de vaardigheidsprestaties.’ vindt Ad Aarts ‘De bovenlaag in de piste werd glad en daardoor was de tijd moeilijk te halen. Het was een parcours met veel draaiwerk, waardoor veel rijtuigen gingen schuiven.’ Dat brak vooral Jan de Boer op, want hij kreeg onvoldoende controle over zijn koets en liet 32,81 strafpunten bijschrijven. Gelukkig beperkte Joey van der Ham (Noordwijk) de schade tot 4,75 tijdfouten en Bram Chardon was als enige foutloos, waarmee de overwinning voor het vierspanteam een feit was.
Bram Chardon won overtuigend de individuele wedstrijd. In alle drie de onderdelen werd hij eerste en hij toont zich een klasse apart. ‘De vaardigheidsproef van Bram was uit het boekje.’ vindt Aarts ‘Ondanks de gladde bodem reed hij heel zelfverzekerd en met de goede focus en volle overtuiging. Ik hoop dat hij deze vorm kan bewaren.’
Voor de ponymenners staat dit seizoen in het teken van de Wereldkampioenschappen in Breda (2 tot en met 6 september 2015). De wedstrijd in Minden was een internationale graadmeter die de bondscoach veel informatie heeft opgeleverd. ‘Nu maar hopen dat er de komende tijd geen blessures ontstaan.’ blikt hij vooruit. Het ponymennen treedt steeds meer uit de schaduw van de mensport met paarden. ‘Dit was een topevenement en goede PR voor de ponymensport.’ vindt Aarts. Het Nederlands kampioenschap in Beesd (31 juli tot en met 1 augustus) is observatiewedstrijd voor de ponymenners. Daarna zal duidelijk worden welke menners aan het WK mogen deelnemen.