De veertigste editie van het Norgermarkt Concours kreeg een onverwacht cadeautje. Linda Boelens, die haar roots in het Drentse brinkdorp heeft, werd met El Nino B Nederlands kampioen eenspannen tuigpaarden. In dit kampioenschap eindigde Anneke Huckriede met ECW Imondro als tweede. Als de juryleden de reglementen juist hadden toegepast, had Linda Boelens eigenlijk gediskwalificeerd moeten worden. Zij ging nadat de speaker bekend had gemaakt dat zij had gewonnen staan in het rijtuig en dat is op straffe van diskwalificatie verboden.

Topwedstrijd

Dat neemt niet weg dat El Nino B een topwedstrijd liep. Steeds mooi in de stelling en de achterbenen sterk onderbrengend (in tuigpaard-termen: ‘hij klom er mooi in’) en had voortdurend een mooi orenspel. El Nino werd de terechte winnaar, ook omdat dit paard zonder de hulpmiddelen van een opzet en oordoppen werd getoond. De overige drie paarden die in de overkamping streden om de titel hadden deze hulpmiddelen wel.
‘Het was net of hij het merkte dat deze wedstrijd voor mij zeer beladen is’
De opzet dient om de oprichting te behouden en de oordoppen hebben als taak om de oortjes naar voren gericht te houden. Deze hulpmiddelen zijn in deze tak van sport toegestaan, maar bij een vrijwel gelijke verrichting dient de jury rekening te houden met deze attributen en in het voordeel van de combinatie te beslissen die daar geen gebruik van maakt.

Verrassing

De tranen stroomden Boelens over de wangen, want voor haar kwam de zege als een verrassing. ,,El Nino is een wispelturig paard, dat zich het ene moment van zijn allerbeste zijde laat zien en het andere moment niet bij de wedstrijd te krijgen is. Het was net of hij het merkte dat deze wedstrijd voor mij zeer beladen is en dat hij daarom echt zijn uiterste best deed’’, vertelde Boelens. Het Nederlands kampioenschap eenspannen Hackney's grote maat werd een prooi voor de imponerende Magic Eclipse Flash Dance, die in handen van Peter van Nispen zijn naam alle eer aandeed. Sir Arie werd in deze wedstrijd tweede.

Op hol

Voor spektakel zorgde de Klavertje Drie rubriek voor Friese paarden. Er verschenen vijf aanspanningen in de baan, maar voor ze van acquit gingen, sloeg de aanspanning van Sybren Minkema op hol. Eén van zijn Friese paarden had zichzelf bij het opstellen uitgespannen en toen kon Minkema er niets aan houden. In volle rengalop daverde de aanspanningen tegen een bloemenzuil aan, waarop de kostbare sjees omsloeg. Nadat de brokstukken bijeen waren geraapt en de drie paarden aan de hand de baan hadden verlaten, ging de wedstrijd verder, tot ook Udo de Haan met zijn aanspanning in de problemen raakte. Het voorpaard kwam naast de twee achterpaarden terecht en werd omver getrokken. Ook in dit geval bleef de schade aan sjees en paarden beperkt. Wel besloot de afgevaardigde van de KNHS, Pieter Wiersinga, om de wedstrijd te te beëindigen, waardoor het VTF kampioenschap onbeslist bleef.