Wanneer je paard bokt tijdens de overgangen in galop, kan dat snel leiden tot te veel spanning en nervositeit in je verdere werk. Daarnaast kan het ook voorvallen dat telkens je wil de galop wil aanvragen je paarde spanning voelt en meteen terug gespannen staat. Als je niet goed weet waarom je paard bokt bij de overgang naar de galop, zijn hier drie mogelijkheden om over na te denken die het probleem eventueel kunnen verhelpen. 

1. Het paard zou pijn kunnen hebben 

Als er gedragsproblemen ontstaan, is de eerste stap altijd om te controleren of je paard pijn heeft. Meestal komt dit gedrag doordat een paard fysiek ergens last heeft of omdat het niet begrijpt wat je vraagt - of niet kan doen wat je vraagt, zelfs als het geen pijn heeft.

De natuurlijke plaats om te beginnen, vooral als het gedrag nieuw is, is met een basiscontrole van het zadel, de rug en de tanden. Een dierenartscontrole is ook een goed idee, omdat die je paard kan observeren en je kan helpen om eventuele probleemgebieden aan te wijzen. Het kan zo simpel zijn als een zadel dat knelt, of je paard kan een spier verrekt hebben of een pees verrekt hebben.

Enkele fysieke problemen die de pijn kunnen veroorzaken zijn: 

  • Pijn in de voorvoeten
  • Sacro-iliacale gewrichtsproblemen
  • Rugpijn, slecht passend zadel of singel, of kissing spines
  • Problemen met het spronggewricht

Als het onderzoek niets oplevert en je zeker weet dat je paard pijnvrij is, kun je de andere mogelijke oorzaken aanpakken. Dat wil zeggen, het paard begrijpt niet wat je eigenlijk wilt. Daarnaast kan het ook dat je paard nog te jong en te groen is waardoor de oefening nog te vroeg is. 

2. Je hulpen zijn niet duidelijk

Paarden kunnen bokken in de overgang van draf naar galop als je onduidelijk bent met je hulpen - het is hun manier om je te vertellen dat ze het niet begrijpen of dat ze je frustrerend vinden. Dus als je paard moeite heeft met de overgang, is het belangrijk dat je het zo makkelijk mogelijk voor hem maakt om je het juiste antwoord te geven. 

Carl Hester, bijvoorbeeld, raadt je aan om bij het rijden van onervaren paarden je zit lichter te maken in de opwaartse overgang door iets naar voren te gaan zitten. Je kunt dit doen door simpelweg te denken aan het naar voren verplaatsen van je sleutelbeen. De reden waarom hij dit aanbeveelt is omdat het dan makkelijker is voor het paard om in galop te komen en om hun rug op te tillen door de overgang. Als je zwaar zit, zegt hij, kan het zijn dat je paard de rug moet laten zakken om de overgang te maken.

Je moet er ook voor zorgen dat je paard goed reageert op je beenhulpen. Als je moet zeuren en schoppen om in de galop te komen, is het erg moeilijk voor je om rustig en gecontroleerd te zitten als je om de overgang vraagt. Als gevolg daarvan zal je paard waarschijnlijk uit balans raken en gaan bokken uit frustratie.

Als dit je probleem is, werk dan aan het aanscherpen van de reactie op de hulpen in stap en draf voordat je om galop vraagt. Je kunt een stemhulp of een kleine tik met de zweep toevoegen om het paard te helpen begrijpen wat je vraagt.

Tot slot, wees er zeker van dat je niet onbedoeld je teugels terugtrekt als je het vraagt. Soms balanceren ruiters op hun handen of trekken ze zich terug omdat ze gespannen zijn en anticiperen op de bok. Op een gevoelig paard kan dit genoeg zijn om het bokken zelfs zélf te veroorzaken als gevolg van tegenstrijdige hulpen - je vraagt hem om te galopperen, maar smeekt hem ook om te stoppen. Dit zorgt voor veel verwarring en frustratie bij de paarden. 

3. Je paard is niet in staat om soepel over te gaan naar galop 

Bokken in galop is niet ongewoon bij jonge paarden. Dit komt meestal omdat ze hun evenwicht verliezen bij de overgang.

Ze voelen zich uit evenwicht en onzeker, en kunnen bokken uit nervositeit of zelfbehoud - bokken is tenslotte beter dan omvallen. Als je een heuvel af rent en je begint je ritme te verliezen, dan kun je met je armen zwaaien of zelfs een beetje huppelen om je evenwicht terug te vinden. Het is grotendeels hetzelfde bij paarden, vooral bij paarden die de neiging hebben om in galop op de voorhand te vallen.

Natuurlijk, je jonge of groene paard zal uiteindelijk zonder problemen kunnen galopperen. Maar veel paarden bokken omdat ze de fysieke kracht en coördinatie missen die nodig is om de overgang te maken. 

Als je paard fysiek moeite heeft om de overgang te maken vanwege zijn ontwikkelings- of trainingsfase, dan is je enige echte antwoord tijd, geduld en training. Veel van deze paarden zullen het makkelijker vinden om de overgang buiten te maken op paden waar ze niet ingesloten zijn en geen bochten hoeven te nemen, en dat is een goede manier om de overgang te introduceren zonder ze te overweldigen. Het is ook het beste om de galopsprongen kort te houden, zodat je paard groeit in vertrouwen en de kans krijgt om de overgang regelmatiger te oefenen.

Bovendien zal het werken aan ritme, souplesse en verbinding in stap en draf helpen om de galop op een natuurlijke manier te verbeteren. Als je paard naar beide kanten kan buigen, souplesse in de lengte heeft, en zichzelf beter kan dragen, zal je paard de galopovergang kunnen uitvoeren door vanuit het achterbeen te duwen en de schouders op te tillen in plaats van op de voorhand te vallen. 

Bedenk wel dat het verbeteren van de souplesse en het contact een proces is dat tijd kost, en de hulp van een ervaren instructeur vereist. 

Veel succes met je trainingen! 


Bron: FEI 
Foto: Photo by Philippe Oursel on Unsplash