De FEI heeft de eisen voor de nieuwe voorzitter van de dressuurcommissie duidelijk omschreven: de nieuwe voorzitter moet elk feitelijk of vermeend belangenconflict vermijden en een neutrale, onafhankelijke en eerlijke houding aannemen ten opzichte van alle FEI-leden. Financiële of persoonlijke belangen mogen nooit afbreuk doen aan de taak van de voorzitter. Hierdoor kan voorzitter van de Oostenrijkse paardensportbond, Elisabeth Max-Theurer niet meedoen. Haar dochter Victoria is namelijk een actieve wedstrijdruiter. 

De situatie van Ulf Helgstrand is vergelijkbaar. Hij is de voorzitter van de Deense Hippische Vereniging en zijn zoon Andreas is bij de dressuursport betrokken als ruiter en binnenkort ook als organisator van kampioenschappen. Helgstrand legt uit: "Ik ben me ervan bewust dat sommigen geloven dat ik mijn kandidatuur heb ingediend om zijn werk te steunen, maar ik kan u verzekeren dat dit absoluut niet het geval is. Ik zet me nog steeds in voor onze sport, want ik kan me niet voorstellen dat ik dit niet zou doen." 

Helgstrand is niet de enige die naar voren komt als kandidaat. Martin Richenhagen, die zelf op het hoogste niveau van de dressuur reed, is naar voren geschoven door de Duitse paardensportbond. Hij was al internationaal jurylid, organiseerde wedstrijden en was het hoofd van het Duitse team op de Olympische Spelen in Hong Kong. 

Kandidaat nummer drie is het vijfsterren-jurylid Maribel Alonso uit Mexico. Ze is voorzitter van het dressuurcomité in haar thuisland. Bovendien heeft ze ook ervaring als organisator van wedstrijden en jureerde ze bij verschillende kampioenschappen. In haar verkiezingsprogramma laat ze zeker van zich horen met enkele stevige uitspraken zoals: "Het welzijn van de paarden moet altijd het leidende principe zijn van de dressuur." 

Bron: st-georg