Begin van de vaccinaties eind mei

"De levering van de eerste doses aan de deelnemende delegaties zal naar verwachting eind mei beginnen, indien mogelijk, om ervoor te zorgen dat de delegaties de tweede doses ontvangen voordat zij in Tokio aankomen," aldus het IOC. Deze gedoneerde vaccindoses zouden een aanvulling vormen op de vaccindoses die worden geleverd in het kader van overeenkomsten met regeringen over de hele wereld.

IOC baas Bach opgetogen

Hij zei dat de donatie van vaccindoses geen invloed zou hebben op de levering van Covid-19 doses aan de nationale bevolking. "Deze donatie van vaccins is een nieuw instrument in onze catalogus van maatregelen om de Olympische en Paralympische Spelen veilig te maken voor alle deelnemers en om solidariteit te tonen met onze genadige Japanse gastheren," aldus IOC-voorzitter Thomas Bach. "Wij nodigen de atleten en delegaties van de komende Olympische en Paralympische Spelen uit het goede voorbeeld te geven en het vaccin waar en wanneer mogelijk te omarmen."

Sterke boodschap volgens Bach

Door zich te laten vaccineren kunnen zij een krachtig signaal afgeven dat vaccineren niet alleen te maken heeft met persoonlijke gezondheid, maar ook met solidariteit en aandacht voor het welzijn van anderen in hun gemeenschap, aldus de mededeling. In maart had IOC-chef Bach aangekondigd dat hij in China vaccin zou kopen voor de Zomerspelen van 23 juli tot en met 8 augustus en de Winterspelen van 2022 in Beijing.