Van der Vleuten vertelde: "De laatste weken heb ik met andere paarden aan wedstrijden meegedaan. Beauville heeft rust en mag volgende week weer, in Rotterdam. De selectie voor de Spelen wordt zaterdag bekendgemaakt. Maar spanning? Nee, alles gaat volgens planning, de vorm is goed en ik sta er ontspannen in."

"Beauville hoef ik niets meer te leren, maar ik moet hem mentaal bijhouden," zegt Van der Vleuten. Hij wisselt tussen zware en lichtere wedstrijden om Beauville gemotiveerd te houden. "Net als een atleet loopt hij ook niet altijd op zijn allerhardst."

"Ik was in Cannes en Saint-Tropez voor wedstrijden en mijn gezin was mee. Tussen het verzorgen van de paarden en de wedstrijden door gingen we zwemmen en winkelen. Tijdens dit soort weken, als de wedstrijden op een mooie plek zijn met lekker weer en een goed hotel, dan is het goed te combineren. Thuis let een team van drie mensen op Beauville."

Van der Vleuten kon helaas niet op tijd terug zijn in Mierlo voor de uitreiking van de eerste kers, de Mierlose Zwarte. "Het was een soort uitzwaaimoment, maar ik kon het niet regelen met de vluchten. Dat was jammer, ja. Als die belangstelling er is, is dat alleen maar goed."

Over dierenwelzijn zegt hij: "We horen vaker kritiek dat we niet met paarden mogen springen. Ik probeer een voorbeeld te zijn. Als je een paard van 600 kilo tegen je hebt, heb je al verloren. Je moet een paard liefde geven. Het is net alsof je een kind opvoedt. Mensen die twijfelen, nodig ik uit om bij ons in de stal te kijken hoe we met de paarden omgaan."Bron: Trouw