Voor we enkele feiten en fabels onder de loep nemen, is het belangrijk om te weten dat paarden niet zo goed tegen de hitte kunnen als wij. De normale lichaamstemperatuur van een paard ligt tussen 37 en 38°C. Tijdens warme dagen, kan dit hoger liggen maar éénmaal de temperatuur van je paard oploopt tot boven de 40°C, kunnen de organen en lichaamscellen van je paard blijvende schade oplopen. 

Stelling: 'Een verhit paard mag je niet zoveel laten drinken als hij wil en geef hem nooit ijskoud water'

FABEL: Een paard moet direct zoveel kunnen drinken als hij wil om zijn vochttekort aan te vullen. Een paard dat verhit is, kan op zo een moment van 9 tot 20 liter water drinken. Een paard van 600kg heeft in rust ongeveer 20 liter water per dag nodig, een paard dat zwaar gewerkt heeft, kan nog meer drinken. Een paard dat veel gras eet, krijgt zo al heel wat vocht binnen, waardoor hij waarschijnlijk ook meer zal drinken. De meeste paarden drinken niet graag lauw of warm water, dus zorg altijd voor koel, fris water. Als je paard niet genoeg drinkt, zou je wortelen of appels in het water kunnen leggen. Tijdens het 'happen' zal je paard zo meteen ook meer vocht opnemen. 

Stelling: 'Je mag een verhit paard niet met koud water afspoelen'

FABEL: De warmte van het paard wordt overgebracht op het water. Hoe kouder het water, hoe sneller je paard ook zal afkoelen. De benen van je paard met koud water afspuiten, kan voorkomen dat de benen opzwellen door te hitte. Het is wel zo dat koud water ervoor kan zorgde dat de bloedvaten afgesloten worden, dus het is aan te raden om het spuiten met koud water af te wisselen met wandelen met je paard. Op die manier zullen de bloedvaten zich opnieuw openen.

Stelling: 'Afspuiten heeft geen zin als je je paard daarna afschraapt met een zweetmes'

FABEL: 'Je koelt je paard door hem af te spuiten. Men zegt wel eens dat het belangrijk is om het overtollige water weg te schrapen met een zweetmes. Het is niet waar dat het waterlaagje ervoor zou zorgen dat de warmte van je paard niet meer weg kan en het paard daardoor juist weer opwarmt. Water heeft altijd een koelend effect op een warm lichaam. Water geleidt de warmte beter dan lucht wat ervoor zorgt dat het waterlaagje dat op je paard blijft staan, zorgt voor een verdere afkoeling van het lichaam. Dit is trouwens ook de reden waarom paarden (en wij) zweten: het waterlaagje koelt ons lichaam af'.