Oktober begon meteen met weer een veilingrecord! Op de Woodland's International Sales ging een embryo uit de topmerrie van Niels Bruynseels, Gancia de Muze, van de hand voor 95.000 euro.

Op sportief vlak stond deze maand in het teken van de ontknoping van het Nations Cup-seizoen tijdens de ultieme finale in Barcelona. Een verlenging van hun titel kon het Nederlandse team er niet waarmaken, maar ze eindigden wel knap vierde. Verder ging het wereldbekerseizoen van start in Olso oor de West-Europese competitie, het Marokkaanse Tetouan was gastheer voor de aftrap van de Arabische/Noord-Afrikaanse competitie, en de eerste ronde van de Noord-Amerikaanse competitie vond plaats in Sacramento.

Nationaal kroonden de eventing sport deze maand hun kampioenen. Bij de senioren reed Janneke Boonzaaijer naar winst op Military Boekelo, en bij de junioren ging het goud naar Maxine Karman tijdens de internationale eventingwedstrijd in Kronenberg. Nederland was eind oktober volledig in de ban van Indoor Friesland, en in het Franse Le Lion d'Angers begeleide Sanne De Jong haar Larosaleen W naar de top vijftien op het WK voor jonge eventingpaarden.

Deze maand kwam helaas het nieuws dat Wim Zegwaard, bekend als fokker van minipaardjes van Stal Zegwaard, op 78-jaar van ons heen ging. Daarnaast verloor de paardenwereld de succesvolle The Sixt Sense op 26-jarige leeftijd, evenals het voormalige topspringpaard Carusso LS La Silla op 20-jarige leeftijd. Door een ongeval moest Julien Epaillard zijn 5* paard Usual Suspect d'Auge op amper 14-jarige leeftijd laten heengaan, en ook de 18-jarige KWPN-hengst Zhivago en Annemieke Vincourts 19-jarige GP topper Kansas C waren niet meer. Vanuit het team van Simon Delestre kwam het nieuws dat de 17-jarige Chesall Zimequest met sportief pensioen gaat, net als Catherine Tyree's Bokai, Anne Meulendijks danspartner Avanti, en Lisa Nooren's Sabech d'Ha.

Heugelijk nieuws kwam er begin van de maand nog met het bericht dat Leontine ter Harmsel weer bij bewustzijn was. Vanaf dan kon het KWPN-bestuurslid aan haar lange revalidatieweg beginnen. Meer geluk was er bij Merel Blom, die werd gezegend met de geboorte van haar dochter, Philippa Hulsman.

Bron: Equnews