"Zoals we in 2020 en 2021 al aan RTL hebben laten weten, nemen we de aantijgingen zeer serieus. Juist daarom zullen wij de beelden die dinsdagavond laat zijn uitgezonden zorgvuldig analyseren en vervolgens passende conclusies trekken over hoe het nu verder moet. Om de feiten serieus te kunnen beoordelen, hebben we al het video- en bewijsmateriaal nodig. Daarom doen wij nogmaals een beroep op RTL om ons al dit materiaal ter beschikking te stellen", aldus FN-secretaris-generaal Soenke Lauterbach. Hij benadrukt: "Nu al kunnen we, los van de getoonde bijdrage, duidelijk zeggen dat het gebruik van zowel vierkante stokken als stokken met noppen of spijkers onaanvaardbaar is en niet in overeenstemming met de beginselen van een eerlijke paardensport".

De FN zal de zaak op drie niveaus behandelen: 

Enerzijds zal zij nagaan of een regelgevingsprocedure kan worden ingeleid. Anderzijds zal zij, wat de reeds in 2021 ingediende strafrechtelijke aanklachten betreft, het openbaar ministerie in kennis stellen van het RTL-rapport, zodat het de feiten kan beoordelen op basis van de dierenwelzijnswet. Voorts blijft de reeds in januari 2021 opgerichte FN-commissie zich bezighouden met de trainingsmethoden in de paardensport en in het bijzonder met de kwestie van het aanraken.

De FN heeft RTL de afgelopen jaren herhaaldelijk verzocht om het volledige videomateriaal voor een professioneel onderzoek te verstrekken en om de namen van de betrokken personen te noemen. Tot op heden heeft RTL geen gevolg gegeven aan de verzoeken en eisen.

De voorgaande geschiedenis: 

Al in juli 2020 heeft de RTL-redactie de FN benaderd met een vraag over het gebruik van methoden in de paardensport die mogelijk in strijd zijn met het dierenwelzijn. De FN verstrekt informatie over de voorschriften van de wet op het dierenwelzijn, de "Richtlinien für die Umgang und die Nutzung von Paarden aus dem Tierhaltungsstandspunkt" van het federale ministerie van Voedselvoorziening en Landbouw, en de richtsnoeren en regels van de FN. Na verder overleg met RTL blijkt dat de redactie over videomateriaal beschikt en een reportage voorbereidt over het onderwerp tralies.

Het verzoek van RTL doet de FN beseffen dat het ondanks alle bestaande formuleringen moeilijk is om te illustreren, af te bakenen en over te brengen waar het verschil ligt tussen de toegestane en de verboden maat. Daarom zal de FN in januari 2021 een commissie oprichten bestaande uit voltijdse en vrijwillige vertegenwoordigers van de hippische sport- en fokverenigingen, trainers en topruiters van de Olympische disciplines, alsook wetenschappers en dierenartsen. De commissie moet controversiële opleidingsmethoden onder de loep nemen en zo nodig voorstellen doen voor wijzigingen van de regels. Het doel was de resultaten tegen eind 2021 te presenteren. In 2021 zullen verschillende vergaderingen van de commissie plaatsvinden, maar gezien de complexiteit van de problematiek van de dieren zijn de werkzaamheden van de commissie nog niet afgerond. Om ervoor te zorgen dat de commissie in alle rust kan blijven werken, zal de FN geen verslag over de stand van zaken geven.

In februari 2021 vindt in Warendorf een gesprek plaats tussen twee redacteuren van RTL en vertegenwoordigers van FN. De redacteuren tonen een videosequentie waaruit geen conclusies kunnen worden getrokken over de betrokken personen, noch over de vraag of er sprake is van een overtreding van de FN-richtsnoeren. Om haar verantwoordelijkheid voor het dierenwelzijn te kunnen waarmaken en voor een betere classificatie van de beelden, vraagt de FN herhaaldelijk aan RTL om het volledige videomateriaal ter beschikking te stellen van de federatie. De FN vraagt RTL ook om de namen van de getoonde personen te noemen om de feiten te kunnen controleren en eventueel te vervolgen. RTL voldoet niet aan de verzoeken en eisen.

In maart 2021 antwoordt RTL op een brief van FN dat het voorhanden materiaal globaal niet zou verschillen van wat reeds aan FN was getoond. Na het gesprek in februari ging de redactie ervan uit dat de FN op dit moment geen schending van het dierenwelzijn of van de Animal Welfare Act kon bewijzen. Omdat RTL overtredingen van de Dierenwelzijnswet graag aan het licht wil brengen, zal de redactie het onderzoek voortzetten en de FN op de hoogte houden als er nieuwe bevindingen zijn. Dat is niet gebeurd.

In mei 2021 zal de FN een mogelijke overtreding van de dierenwelzijnswet melden bij de politie van NRW, zodat de autoriteiten de feiten kunnen onderzoeken. De FN hoopt dat de aangifte tegen onbekenden de autoriteiten in staat zal stellen de videobeelden in het kader van hun onderzoek te verkrijgen en op te helderen of de dierenwelzijnswet is overtreden. In een persconferentie informeert het FN het publiek over zijn actie. RTL laat mediavertegenwoordigers desgevraagd weten dat de redactie afziet van uitzending van het filmpje omdat na overleg met deskundigen geen duidelijke overtreding van het dierenwelzijn of een overtreding van de Dierenwelzijnswet onomstotelijk kan worden aangetoond. In november 2021 deelt het Openbaar Ministerie in Münster aan de FN mee dat het onderzoek tegen onbekenden is stopgezet.

Klik hier om het volledige persbericht te lezen.