"Een ziek paard moet bij ons nooit wachten"

Paardenkliniek Equitom werd opgericht in 2000, bijna 21 jaar geleden! 
Gedurende vele jaren was  oprichter Dr. Tom Mariën alleen en moest hij regelmatig beroep doen op buitenlandse specialisten om complexe aandoeningen die buiten zijn specialisatie lagen, te kunnen behandelen. Dit was een nadeel, aangezien het vaak dagen of weken duurde om de juiste specialist ter plaatse te krijgen. "Een ziek paard zou nooit moeten wachten", aldus Dr. Tom Mariën vandaag. Equitom heeft momenteel maar liefst 25 dierenartsen in dienst, verdeeld over zes verschillende afdelingen. 



Dienst Chirurgie 

Jaarlijks worden er 2500 paarden geopereerd bij Equitom. Tom, Jeroen, Mathieu, Liesbeth, Julien en Dimitri staan dag en nacht ter beschikking. Zij geven advies en voeren alle mogelijke operaties uit. Zelfs binnen de chirurgie specialiseren ze zich verder in bepaalde aandoeningen net zoals in de humane chirurgie.



Dienst Orthopedie en Revalidatie

Wekelijks worden er meer dan tachtig paarden met orthopedische problemen geholpen bij Equitom. De kliniek specialiseert zich in de geneeskunde van sportpaarden en is hier ook om bekend. Het is echter niet zo dat enkel sportpaarden welkom zijn bij Equitom: ook veel recreatiepaarden passeren langs de dienst orthopedie. Lothar, Elodie, Roberto en Alessandro leveren op dat gebied fantastisch werd en lossen vrijwel elk orthopedisch probleem op. Via onze kanalen zullen er binnenkort zeker nog tips and tricks op dat gebied verspreid worden! 



Dienst inwendige ziekten 

Het aantal paarden dat op deze afdeling terecht komt, heeft zich de afgelopen twee jaren verdubbeld. "Het vertrouwen van onze klanten in de kliniek heeft ervoor gezorgd dat we deze dienst verder hebben kunnen ontplooien en dat we nieuwe apparatuur konden aanschaffen om de paarden de beste zorgen te geven", klinkt het bij Tom Mariën en zijn team. Simona, Tatiana en Jasmien staan ook volgend veulenseizoen weer helemaal paraat om fantastisch werk te leveren. 



Dienst Hospitalisatie en Wondverzorging

Shady et Sigrid verzorgen de gehospitaliseerde paarden. Een niet te onderschatten opdracht waarbij “love, care en tender” centraal staan. Een voortdurende communicatie met de eigenaar en de doorverwijzende collega’s en een dagelijkse opvolginga van elk paard zijn van het allergrootste belang. 



Dienst medische beeldvorming

Zoë en haar team beschikken over de best uitgeruste Medische Beeldvorming in Europa dankzij de aanwezigheid van een MRI, een Scintigrafie, en de grootste en krachtigste CT-scan.  Weldra zal de inauguratie plaatsvinden van een ROBOT-CT scan die in maar liefst 30 seconden een CT-scan kan maken van uw paard. De nieuwe CT-scan maakt het mogelijk om een paard, staand, onder een lichte sedatie, te onderzoeken. Er is dus geen algemene narcose meer nodig. De redactie van Equnews zal aanwezig zijn bij de voorstelling van deze robot en jullie ervan exclusieve beelden tonen dus stay tuned! 



Dienst Ophtalmologie en Oogheelkunde

Aurélie, een ervaren oftalmoloog, behandelt alle specifieke problemen aan de ogen en oogleden. Zij voert heel delicate ingrepen uit met grote precisie.

Equitom staat ook klaar voor onze lezers!

Het hele team van Equitom staat 24/24 ter beschikking om de beste kwaliteit te leveren. Ze leggen de lat erg hoog en stellen zichzelf voortdurend in vraag met als doel het elke dag weer beter te doen. We zullen regelmatig interessante cases posten. Indien jullie meer informatie over bepaalde aandoeningen willen, mogen jullie een mailtje sturen naar redactie@equnews.be, we leggen je vragen dan graag voor aan de specialisten van team Equitom! Indien jullie een boeiend verhaal of medisch probleem hebben, kunnen jullie op datzelfde e-mailadres terecht. Het team van Equitom helpt je graag verder! 

"We hebben een hele specifieke visie over paardengeneeskunde en willen die graag ontwikkelen over de grenzen heen", klinkt het bij Equitom. "Door onze samenwerking met Equnews, hopen we die droom te kunnen waarmaken", besluiten ze. 


Foto's: Jessica Rodriguez for Equitom 

Side note: deze foto's werden gemaakt voor de huidige COVID-19 maatregelen van kracht werden